Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

V Podhorí vysadili 15 vzácnych odrôd ovocných stromov

Na snímke jeden z mladých stromčekov, ktorý zasadili v Horákovej štepnici v obci Podhorie 13. novembra 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Stromy vysadili ešte koncom minulého roka.

Podhorie 14. novembra (TASR) - Výsadbou 15 vzácnych starých odrôd ovocných stromov sa v obci Podhorie pri Banskej Štiavnici rozhodli obnoviť Horákovu štepnicu. Tú ešte v 30. rokoch 20. storočia ako školskú záhradu vysadil Jozef Horák, ktorý v miestnej škole pôsobil ako učiteľ. Svojich žiakov tu učil stromy nielen sadiť, ale sa o ne aj starať.

Aj keď pôvodné stromy časom zostarli a boli vypílené, lokalitu v centre obce odvtedy volali štepnica. Preto sa obec rozhodla vypracovať projekt, na ktorý získala grant 1000 eur a vďaka ktorému ovocný sad obnovila.

„V rámci projektu sme chodili po obci a mapovali záhrady a stromy v nich vysadené,“ priblížila starostka Dana Lóžiová s tým, že išlo o jablone, hrušky a slivky. Stromy, listy a samotné plody fotili, aby ich potom v spolupráci s odborníkmi identifikovali. „Projekt sme robili v spolupráci s pracovníkmi z Technickej univerzity vo Zvolene,“ dodala starostka.



Keďže mnohí domáci už nevedeli, na čo sa jednotlivé odrody hodia, slovo dostal aj odborník pomológ. „Vytvorili nám zoznam odrôd. Z nich vytypovali najčastejšie a tie, ktoré majú najlepšie využitie,“ dodala starostka s tým, že na vysadenie odporučili odborníci 15 z nich. Sad obsahuje deväť jabloní, štyri hrušky, jednu poloslivku a jednu mirabelku.

Stromy vysadili ešte koncom minulého roka. Sú ohradené pletivom. Projekt približuje aj veľká informačná tabuľa v ich blízkosti. V budúcnosti pribudnú k všetkých odrodám ešte malé informačné tabuľky. „Chcela by som tiež, aby každý v obci dostal letáčik o týchto odrodách,“ hovorí o svojich plánoch v súvislosti so štepnicou Lóžiová.