Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

V Revúcej otvorili zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia

Zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG), ktoré sa špecializuje na dejinný prínos tejto vzdelávacej inštitúcie a históriu mesta Revúca slávnostne otvorili pre verejnosť vo štvrtok 31. marca 2016. Na snímke expozícia zobrazujúca výzor dobovej učebne v budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Foto: TASR/Branislav Caban

Súčasťou dnešného slávnostného otvorenia zrekonštruovaného múzea bolo aj odhalenie pamätnej tabule čestnému občanovi Revúcej Dušanovi Dubovskému.


Revúca 31. marca (TASR) – Zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG), ktoré sa špecializuje na dejinný prínos tejto vzdelávacej inštitúcie a históriu mesta Revúca, dnes (31. 3.) slávnostne otvorili pre verejnosť. Ako TASR informovala riaditeľka MPSG Diana Lamperová, náklady na rekonštrukciu uvedenej národnej kultúrnej pamiatky sa vyšplhali na úroveň zhruba 250.000 eur, pričom mesto na jej realizáciu získalo nenávratný finančný príspevok vo výške asi 212.000 eur prostredníctvom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„V rámci rekonštrukcie bola uskutočnená vstavba podkrovia, vymenené vstupné dvere, položená nová dlažba v podchode, vystavané nové schodisko do podkrovia, maľba vonkajšej fasády objektu a náter strešnej krytiny,“ vymenovala rekonštrukčné práce riaditeľka. Kompletne obnovený a zväčšený o priľahlý pozemok bol podľa jej slov aj záhradný priestor za múzeom, nazývaný Park slovenských národovcov. Ako ďalej spomenula, mesto Revúca na rekonštrukciu historického objektu prispelo sumou takmer 47.000 eur. „Z týchto prostriedkov okrem iného zabezpečilo aj plynofikáciu objektu, realizáciu priľahlého oplotenia, inštaláciu kamerového systému a vnútornej štruktúrovanej kabeláže,“ dodala Lamperová.

Na prízemí múzea sa nachádzajú priestory so stálou expozíciou, nainštalovanou v štyroch miestnostiach. Prepojené sú vstupnou krytou chodbou – dúfartom a vybavené informačnými prvkami, ako projektor, počítač so samoobslužnou prezentáciou a interaktívny detský panel. V prízemí sídli aj Turistické informačné centrum mesta Revúca, v zadnej časti je archív a iné priestory vhodné na muzeálnu činnosť. „Vstavbou podkrovia navyše vznikol nový priestor, ktorý bude využívaný na krátkodobé výstavy, prednášky, besedy, workshopy a stretnutia so spisovateľmi, hudobníkmi a významnými osobnosťami,“ doplnila riaditeľka.

Okrem klasických muzeálnych služieb rozšírilo MPSG svoju ponuku o bádateľskú činnosť a s tým spojené reprografické služby, napríklad zasielanie skenovaných dokumentov. „Novinkou je tiež umožnenie svadobného obradu a fotografovania v priestoroch múzea a Parku národovcov,“ zakončila Lamperová.

Súčasťou dnešného slávnostného otvorenia zrekonštruovaného múzea bolo aj odhalenie pamätnej tabule čestnému občanovi Revúcej Dušanovi Dubovskému. Pamätná tabuľa tohto miestneho historika, fotografa, zberateľa a publicistu je inštalovaná v krytej chodbe múzea.