Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V zimných mesiacoch prebieha v Žiare nad Hronom riadený odchyt holubov

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník

Ročne podľa jeho slov odchytia v Žiari nad Hronom do dvesto holubov.

Žiar nad Hronom 8. marca (TASR) - Zimné mesiace už tradične v Žiari nad Hronom využívajú na riadený odchyt holubov. Ten zabezpečujú sokoliari zo Štiavnických Baní. Pavel Michal hovorí, že vďaka riadenému odchytu sa darí udržať populáciu mestských holubov na prijateľnej úrovni.

Ročne podľa jeho slov odchytia v Žiari nad Hronom do dvesto holubov. Tie potom končia v karanténnej stanici. Klietkový odchyt využívajú najmä v zimných mesiacoch, kedy je prirodzene menej potravy. Sokoliari sa venujú najmä námestiu, ale v tomto období aj okrajovým častiam. V meste sú tri klietky, ktoré pravidelne monitorujú.

"Najmä v septembri, kedy začíname s odchytom, chodievame raz za týždeň, pretože klietky sú rýchlo plné. Ide hlavne o mladé jedince, ktoré sa vyliahnu. V tomto období, kedy s odchytom pomaly končíme, chodíme ku klietkam raz za dva týždne. Už sa až tak veľa holubov do nich nechytá," vysvetlil Pavel Michal.

Ak sa do klietky chytí holub evidovaný v chove, sokoliari ho automaticky vrátia jeho chovateľovi. Podľa Michala sa však už vyskytli prípady, keď chovateľ takéhoto holuba odmietol.

Keď s odchytom v Žiari nad Hronom pred niekoľkými rokmi začali, bola podľa jeho slov situácia katastrofálna. "Námestie aj strechy domov boli posiate holubmi. Momentálne je situácia prijateľná, na námestí už nie je holubov veľa," podotkol. Cieľom odchytu podľa jeho ďalších slov nie je populáciu úplne odstrániť, ale naopak udržať ju na prijateľnej úrovni.

Podľa hovorcu mesta Martina Baláža začali pred rokmi s odchytom holubom na základe požiadavky obyvateľov. "Vyzývali nás na to najmä bytové spoločenstvá. Mali veľké starosti s tým, že výkaly im znehodnocovali samotné bytové domy a ich časti. Sťažovali sa aj obyvatelia," uviedol s tým, že riadený odchyt tak pomáha zabrániť ich premnoženiu v meste.