Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Vigľašská Huta Kalinka prišla v prvej svetovej vojne o 48 mužov

Na snímke Život vo vojenskom tábore. Foto: TASR/František Iván

Dielo z bronzu vyrobil Mário Rusňák z Kežmarku.

Vígľašská Huta Kalinka 20. júla (TASR) - Jednou z mála obcí na Podpoľaní, ktoré si po generácie uchovávajú spomienku na padlých v prvej svetovej vojne v podobe pamätníka, je Vígľašká Huta Kalinka v okrese Detva. Kamenný stĺp so 48 vytesanými menami obyvateľov dediny, ktorí zahynuli za cisára pána pred takmer sto rokmi, obec vlani opäť obnovila a na jeho vrchol navyše osadila aj bustu M. R. Štefánika.

"Dnes má obec asi 360 obyvateľov, no v medzivojnovom období tu žilo asi 1700 ľudí,"
uviedol starosta Pavel Michalec. "Preto aj toľko padlých v prvej vojne. Dodnes tu žije viacero ľudí, ktorým v konflikte mocností zahynuli starí či prastarí otcovia," pripomína. Väčšina zo 48 mužov, ktorých mená sú vyryté do žuly v centre obce, zomrela na talianskom fronte.

Na vlaňajšej slávnosti odhalenia busty a vynovenia pamätníka sa zúčastnilo množstvo ľudí z obce a okolia. Dielo z bronzu vyrobil Mário Rusňák z Kežmarku.

Štefánikova busta, pravdepodobne ale z mäkkého materiálu, bola na pamätníku aj predtým. „Pamätník obetiam vojny postavili hneď po skončení prvej vojny,“ pokračoval starosta. Pôvodne stála tiež v strede obce, ale asi o 50 metrov nižšie. Po druhej svetovej vojne pamätník premiestňovali, pretože potrebovali rozšíriť cestu. A vtedy sa busta, ktorá bola tak ako dnes na pamätnom kameni, rozbila. S iniciatívou za jej prinavrátenie prišiel až po desiatkach rokov súčasný starosta. Zrealizovať plán mu pomohla aj Spoločnosť M. R. Štefánika.