Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

Poltár rokuje s investormi pre skláreň, vláda opäť ponúka stimul

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico a primátor mesta Poltár Pavel Gavalec počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády SR v Poltári 7. septembra 2016. FOTO TASR - Branislav Račko Foto: TASR Branislav Račko

Nosným projektom pre zníženie vysokej nezamestnanosti v meste Poltár a jeho okolí, ktorý dnes oznámila vláda SR na svojom výjazdovom zasadaní, je oživenie výroby v Poltárskych sklárňach.

Poltár 7. septembra (TASR) - Nosným projektom pre zníženie vysokej nezamestnanosti v meste Poltár a jeho okolí, ktorý dnes oznámila vláda SR na svojom výjazdovom zasadaní, je oživenie výroby 24-percentného olovnatého skla – "krištáľu" v Poltárskych sklárňach. Táto investícia má vytvoriť 260 pracovných miest.

"Aktuálne rokujeme s dvoma investormi. Uvidíme, ktorý to myslí vážne. S tým budeme aj rokovať," povedal na tlačovej konferencii po skončení rokovania primátor Poltára Pavel Gavalec. Potenciálnych záujemcov o sklárne však bližšie nešpecifikoval s tým, že si to zatiaľ neželajú zverejniť.

Investícia do sklární, ohlásená pred vyše dvoma rokmi, sa však nevydarila. Podnikateľ Vladimír Poór, ktorému schválila vláda na obnovu výroby aj investičnú pomoc vo výške približne šesť miliónov eur, nakoniec výrobu neobnovil. Stimul mu tento rok na jar bez vyčerpania prepadol.

"Naďalej ale platí a výzva z mojej strany tu je, že vláda Slovenskej republiky podporí seriózneho investora, ktorý má záujem pracovať v Poltári, investičným stimulom, ktorý môže byť veľmi zaujímavý," uviedol ku sklárňam, ktoré prestali vyrábať pred šiestimi rokmi, predseda vlády SR Robert Fico.

Vláda však chce pomáhať aj iným subjektom, ktoré chcú v tomto regióne investovať. Podľa Fica v okresoch s vysokou mierou nezamestnanosti štát podporí aj investorov, ktorí vynaložia na vznik podnikov, rozšírenie výroby a rast zamestnanosti aspoň 100.000 eur.

Kabinet dnes schválil pre okres Poltár regionálny príspevok vo výške 2,825 milióna eur. Akčný plán pre tento okres, ktorý dnes vláda schválila, počíta, že do roku 2020 sa tam preinvestuje približne 98 miliónov eur. Vytvoriť by sa malo 750 nových pracovných miest. V júni bolo v okrese evidovaných 2385 uchádzačov o zamestnanie a nezamestnanosť dosiahla takmer 20 percent.

Starostovia okresu Poltár očakávajú od akčného plánu znižovanie nezamestnanosti

Znižovanie nezamestnanosti a súvisiace vytváranie nových pracovných miest, oživenie sklárskej výroby, ale i zlepšenie infraštruktúry a dopravnej situácie. To sú hlavné očakávania starostov okresu Poltár v súvislosti s akčným plánom rozvoja, ktorý dnes schválila vláda na svojom výjazdovom rokovaní v tomto okresnom meste. Viacerí z predstaviteľov obcí sa zhodli, že ak bude akčný plán vhodným spôsobom realizovaný v praxi, môže regiónu s približne 20-percentnou nezamestnanosťou reálne pomôcť.

„Našej obci by pomohli hlavne cesty. Stále to hovoríme, že je tu kritický stav ciest a ľudia si na nich rozbíjajú autá. Nakoľko sme jedna z najväčších obcí v okrese, potrebovali by sme tiež rozšírenie dopravy, či už vlakovej, ale aj celkovo rozšírenie spojov,“ uviedol na margo akčného plánu starosta obce Cinobaňa Jozef Melicher, ktorý je podľa vlastných slov presvedčený, že akčný plán regiónu pomôže.

Okrem oživenia sklární v Poltári, ktoré má byť podľa vlády nosným projektom zníženia nezamestnanosti v okrese, by podľa Melichera mohli ďalšie sklárske pozície vzniknúť aj v Katarínskej Hute, ktorá je miestnou časťou Cinobane. „Je tam jedna z najstarších sklární, ktorá bola vlani zase daná do prevádzky. Momentálne tam pracuje 120 až 130 ľudí a s nejakou podporou vlády by bolo možné v krátkej dobe zamestnať 70 až 80 ďalších,“ zdôraznil.



V obci Utekáč, ktorá sa nachádza v severnej, hornatej časti okresu, je podľa starostu Miroslava Barutiaka najväčším problémom nezamestnanosť. „U nás snívame len o tom, že ľudia budú mať doma prácu a boli by sme radi, keby boli podporení investori, ktorí by tu vytvorili nové pracovné miesta. V okruhu 10 kilometrov okolo našej obce totiž žije okolo 7000 ľudí a nie sú tam žiadne možnosti zamestnania,“ podotkol s tým, že mnohí občania navyše pracujú v iných regiónoch a zahraničí. Akčný plán by však podľa neho mohol priniesť zmenu k lepšiemu. „Je to po prvý raz, čo si pamätám od vzniku republiky, že sa myslí aj na takéto regióny,“ dodal Barutiak.

Aj podľa starostu obce Kokava nad Rimavicou a poslanca banskobystrického VÚC Jána Chromeka by ich regiónu najviac pomohlo zlepšenie infraštruktúry a zníženie nezamestnanosti. Možnú pomoc v tomto smere vidí aj v zriadení sociálnych podnikov. „Ako však zdôraznil minister (Ján) Richter, nepôjde o také podniky ako v minulosti, ale naozaj by to mali byť akési medzistanice pre ľudí, ktorí chcú pracovať, ale adekvátnu prácu nevedia získať,“ povedal starosta.

Za pozitívum považuje aj samotné výjazdové rokovanie vlády v okrese, keďže to posledné v roku 2012 podľa jeho názoru pomohlo zachrániť poltársku polikliniku, ktorej hrozil zánik. „Vláda prisľúbila peniaze, sľub dodržala a dnes je poliklinika plne funkčná,“ doplnil.

Starosta obce Hrnčiarska Ves Ján Melicher má z akčného plánu podľa vlastných slov zmiešané pocity. „Bolo by dobré, keby sa oživili sklárne, pretože je tu veľmi veľa vyučených sklárov a ľudí so skúsenosťami z takejto práce. Darmo totiž budeme robiť kultúrne akcie a postavíme obchodné centrá, keď ľudia nebudú mať kde pracovať a nebude dostatočná kúpyschopnosť. Dúfam, že akčný plán nám pomôže, nemôžem však povedať, že tomu stopercentne verím, pretože žijeme na Slovensku,“ konštatoval Melicher, podľa ktorého sa vyskytli aj problémy v komunikácii počas vytvárania plánu Rozvojovou radou okresu Poltár.