Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo Veľkom Blhu sa konala súťaž mladých záchranárov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Súťaž organizuje Ministerstvo vnútra SR prostredníctvom Sekcie krízového riadenia.

Veľký Blh 30. apríla (TASR) – Popularizácia civilnej ochrany (CO) je hlavným cieľom súťaže mladých záchranárov, ktorej okresné kolo za Rimavskosobotský okres sa v utorok konalo v obci Veľký Blh. Ako TASR informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu (OÚ) Rimavská Sobota Karol Anger, zúčastnilo sa na ňom 20 tímov z 14 škôl.

Súťažné družstvá boli v tomto zápolení zložené z dvoch dievčat a dvoch chlapcov a čakalo ich celkovo šesť disciplín. „Absolvovali streľbu zo vzduchovky, vedomostné testy, zdravotnú prípravu, orientáciu v teréne, nasadzovanie masky a hasenie malého požiaru,“ vymenoval Anger.

Branné cvičenia boli podľa neho v minulosti súčasťou učebných osnov a dnes v základných školách (ZŠ) chýbajú. Túto súťaž preto považuje za akúsi malú náplasť na toto prázdne miesto a ďalším rozmerom je motivácia detí k pohybovým a vedomostným činnostiam. „Dokonca niektorí súťažiaci, ktorí sa na tomto podujatí zúčastnili v minulých rokoch, sa stali profesionálnymi hasičmi alebo záchranármi,“ podotkol Anger.

Súťaž mladých záchranárov organizuje Ministerstvo vnútra SR prostredníctvom Sekcie krízového riadenia. V rámci Rimavskosobotského okresu v tomto roku obsadilo prvé miesto družstvo zo ZŠ Pavla Dobšinského v Rimavskej Sobote, druhá bola ZŠ Klokočova v Hnúšti a tretia ZŠ Vladimíra Clementisa v Tisovci.