Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo Zvolene otvoria výstavu s najnovšími poznatkami o medveďoch

Výstavu o najväčšej slovenskej dravej šelme - medveďovi hnedom, otvorí v pondelok 11. januára 2016 Lesnícke s drevárske (LDM) múzeum vo Zvolene. Návštevníci okrem najnovších poznatkov o tomto dravcovi, zverejnených na paneloch, uvidia aj päť vypreparovaných medveďov, ktorí sa v uplynulých rokoch stali obeťami dopravných nehôd.Na snímke pracovník múzea Milan Longauer. Foto: TASR/Jozef Poliak

Výstava nadväzuje na nedávnu konferenciu o výsledkoch 1,5-ročného výskumu medveďa, ktorý zastrešovala Technická univerzita (TU) vo Zvolene.

Zvolen 8. januára (TASR) - Výstavu o najväčšej slovenskej dravej šelme - medveďovi hnedom, otvorí v pondelok 11. januára Lesnícke a drevárske (LDM) múzeum vo Zvolene. Návštevníci okrem najnovších poznatkov o tomto dravcovi, zverejnených na paneloch, uvidia aj päť vypreparovaných medveďov, ktorí sa v uplynulých rokoch stali obeťami dopravných nehôd.

"Je tam tiež lebka doposiaľ najväčšieho medveďa, ktorého našli v roku 2014 uhynutého v katastri obce Brusno," povedal TASR pracovník LDM Milan Longauer. "Tohto medveďa pozorovali dlhší čas na Poľane a dali mu aj meno Mišo. Dožil sa zhruba 25 rokov a vážil takmer 300 kilogramov," dodal. Bodová hodnota jeho lebky je podľa medzinárodných parametrov CIC 63,54 bodu.

Výstava nadväzuje na nedávnu konferenciu o výsledkoch 1,5-ročného výskumu medveďa, ktorý zastrešovala Technická univerzita (TU) vo Zvolene. Odborníci pod vedením Ladislava Pauleho zbierali po krajine vzorky medvedieho trusu a otery z jeho srsti. Na základe získaných poznatkov vyrátali, že na Slovensku žije 1256 medveďov.

Podľa Logauera je to pozoruhodné číslo aj vzhľadom na to, že ešte začiatkom 30. rokov uplynulého storočia hrozilo tomuto dravcovi vyhubenie a odhady z roku 1932 hovorili iba o počte 20 kusov.