Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo Zvolene zaznamenali žltačku u mladej mamičky a jej dcéry

Žltačka Foto: TASR/AP

V ohnisku nákazy urobili protiepidemické opatrenia, hlavne dezinfekcia, a u ľudí, ktorí s chorými prišli do kontaktu, bol nariadený zvýšený zdravotný dohľad.

Zvolen/Banská Bystrica 14. novembra (TASR) - Dva prípady ochorenia na vírusovú hepatitídu typu A (žltačka) nahlásil v tomto týždni Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene. Ide o rodinný výskyt ochorenia u 29-ročnej ženy na materskej dovolenke a jej ročnej dcérky zo Zvolena.

Ako TASR informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, pre žalúdočné ťažkosti bola pacientka ošetrená na lekárskej službe prvej pomoci vo Zvolene a následne hospitalizovaná na internom oddelení tamojšej nemocnice. Jej ochorenie na žltačku tohto typu bolo laboratórne potvrdené a preto ju preložili na infekčné oddelenie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. U jej dcéry bola žltačka rovnakého typu tiež potvrdená a následne ju hospitalizovali v Banskej Bystrici. "Ani jedna z pacientok nebola proti žltačke typu A očkovaná," pripomenula hovorkyňa.

Dezinfikovali

V ohnisku nákazy boli vykonané protiepidemické opatrenia, hlavne dezinfekcia, a u ľudí, ktorí s chorými prišli do kontaktu, bol nariadený zvýšený zdravotný dohľad. Znamená to, že 54 dní budú chodiť v stanovených intervaloch k svojmu obvodnému lekárovi na kontroly.

Výskyt respiračných ochorení sa stabilizoval

Ako Tolnayová ďalej uviedla, v 46. kalendárnom týždni možno na základe analýz z hlásení 59 percent lekárov pre deti a dorast a 52 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých konštatovať, že výskyt respiračných ochorení možno považovať za stabilizovaný. Banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, evidoval 5408 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1515 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) klesli v medzitýždňovom porovnaní približne o 16 percent a vyskytli sa v 252 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 70 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Rimavská Sobota, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 608 prípadov, Veľký Krtíš (606), Lučenec (579), Brezno (558) a Revúca (524 prípadov). Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov v okrese Veľký Krtíš, Poltár, Zvolen, Banská Bystrica a Banská Štiavnica. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt respiračných ochorení vyšší o 7,4 percenta.