Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo zvolenskej pôrodnici sa narodilo viac detí ako za celý minulý rok

Vo zvolenskej pôrodnici sa tento rok (do 18. decembra) narodilo 939 detí. Je to o 46 detí viac, ako tam prišlo na svet za celý uplynulý rok.

Zvolen 22. decembra (TASR) - Vo zvolenskej pôrodnici sa tento rok (do 18. decembra) narodilo 939 detí. Je to o 46 detí viac, ako tam prišlo na svet za celý uplynulý rok.

"Narodilo sa 481 chlapčekov a 458 dievčatiek, z toho sedem dvojičiek," uviedla pre TASR Marta Csergeová, hovorkyňa spoločnosti AGEL SK, ktorá nemocnicu prevádzkuje.

I keď sú zahraničné mená stále populárne, vo zvolenskej pôrodnici rodičia pre svoje ratolesti vyberali predovšetkým klasické slovenské mená. Medzi dievčatkami viedla Nela, Natália, Nina, Viktória, Terézia. Medzi chlapcami bolo najviac Jakubov, Adamov, Martinov, Samuelov a Matejov. Rodičia však pomenúvajú svoje detičky aj menej tradične, napríklad Eliáš.

Pôrodnica Nemocnice Zvolen sa tento rok v rámci projektu Sprievodca pôrodnicami podľa hodnotenia mamičiek umiestnila ako prvá v Banskobystrickom kraji. V rámci Slovenska mamičky ohodnotili zvolenskú nemocnicu ako ôsmu najlepšiu.

Podľa riaditeľa nemocnice Jozefa Botku je zvýšená výkonnosť oddelenia výsledkom spokojnosti rodičiek. „Nesmierne nás teší rekordný počet novorodeniatok, čo svedčí o profesionalite, kvalite a prístupe všetkých zamestnancov oddelenia k pacientkam,“ povedal Botka TASR.

Nemocnica Zvolen poskytuje na oddelení gynekológie a pôrodníctva komplexnú starostlivosť počas tehotenstva, pôrodu a v šestonedelí. Izby na oddelení gynekológie a pôrodníctva sú takzvané roomingové, čo znamená, že bábätko zostáva po narodení s maminkou celých 24 hodín denne. Nemocnica má od roku 2005 status Baby friendly hospital, čo znamená, že podporuje obetavé materstvo a dojčenie, čím zlepšuje zdravie detí a matiek.