Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V okrsku číslo jeden v Banskej Bystrici môžu voliť aj ľudia bez domova

Na snímke členka volebnej komisie s prenosnou urnou pred volebným okrskom v Základnej škole (ZŠ) Trieda SNP 20 v Banskej Bystrici 23. marca 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

S prenosnou urnou už navštívili pacientov v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb, kde dopoludnia hlasovalo okolo 11-12 voličov.

Banská Bystrica 23. marca (TASR) - Jedným zo 78 volebných okrskov (VO) zriadených v meste Banská Bystrica na sobotňajšie prezidentské voľby je okrsok pod poradovým číslom jeden, kde môžu hlasovať aj obyvatelia s trvalým pobytom "Banská Bystrica". K nim patria i ľudia bez domova.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, v tomto okrsku na Základnej škole Trieda SNP 20 je celkovo zapísaných 2119 voličov, z toho 1555 s trvalým pobytom "Banská Bystrica".

"K nám patria aj obyvatelia, ktorí sú registrovaní na meste. Niektorí chodievajú voliť. Väčšinou bývajú v prenájmoch, ale sú medzi nimi aj ľudia bez domova. V našom okrsku môžu hlasovať, aj keď sú z iných častí mesta," uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie VO č. 1 Lucia Fábryová. Situácia je u nich počas dňa pokojná a bezproblémová.

S prenosnou urnou už navštívili pacientov v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb, kde dopoludnia hlasovalo okolo 11-12 voličov. Pod tento okrsok patrí tiež zdravotnícke zariadenie Zelený sen, špecializujúce sa na poskytovanie dlhodobej intenzívnej starostlivosti o chorých.

Vo voličských zoznamoch v Banskej Bystrici je zapísaných približne 61.270 oprávnených voličov a čas prísť voliť majú do 22.00 h. O hlasovanie prostredníctvom prenosnej urny do piatka (22. 3.) požiadalo 145 domácností.