Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Vynesením Moreny sa vo Veľkých Teriakovciach rozlúčia so zimou

Ilustračné foto Foto: TASR - Dušan Hein

Vynášanie Moreny je starý zvyk, ktorým sa na Smrtnú nedeľu, teda dva týždne pred Veľkonočnou nedeľou, symbolicky vyháňala zima a vítala jar.

Veľké Teriakovce 11. marca (TASR) – Tradícii vynášania Moreny, ktorým sa vyháňa zima a víta jar, bude vo Veľkých Teriakovciach v Rimavskosobotskom okrese venovaná sobota 12. marca. TASR o pripravovanej akcii informoval Marian Hano z občianskeho združenia Teriakovčan, ktoré ju organizuje už šiesty rok.

„Začíname o 13.00 h sprievodom dedinou. Prejdeme až k vodnému mlynu pri rieke Rimava, kde Morenu zapálime a hodíme z mosta do vody,“ priblížil Hano a dodal, že v centre obce na niekoľko týždňov vystavia jej sestru Živenu. „Máme ju už pripravenú, je to pekná, 3,5 metra vysoká figurína z čečiny, slamy a oblečená do šiat,“ dodal.

Sprievodným podujatím bude v miestnom kultúrnom dome vystúpenie folklórneho súboru Lieskovček a speváckej skupiny Čerenčianka. „Organizujeme tiež jarmok, na ktorom budú k dispozícii tradičné ľudové výrobky,“ spomenul Hano.

Vynášanie Moreny je starý zvyk, ktorým sa na Smrtnú nedeľu, teda dva týždne pred Veľkonočnou nedeľou, symbolicky vyháňala zima a vítala jar. V tento deň sa slamená figurína ženy, nazývaná Morena a oblečená v tradičnom odeve, niesla za spevu po dedine k rieke alebo potoku, kde ju ľudia zapálili a hodili do vody.