Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Výrub drevín v Gavurkách je v zmysle programu starostlivosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Areál Gavurky s výmerou asi 68 hektárov bol vyhlásený na ochranu zachovaného dubového hája panónskeho charakteru s výskytom teplomilných, aj panónskych a mediteránnych, druhov rastlín a živočíchov.


Dobrá Niva 21. januára (TASR) - Správa Chránenej krajinnej oblasti - Biosférickej rezervácie (CHKO-BR) Poľana ubezpečuje širokú verejnosť, že všetky zásahy, ktoré sa v uplynulých dňoch uskutočnili v Chránenom areáli (CHA) Gavurky neďaleko obce Dobrá Niva v okrese Zvolen, boli v zmysle schváleného programu starostlivosti. Reaguje tak na informácie a fotografie s kopami náletových drevín, ktoré sa šíria sociálnymi sieťami a ktoré poukazujú na "necitlivé" zásahy správcov areálu do tamojšieho rastlinstva.

Ako pre TASR uviedla riaditeľka CHKO-BR Poľana Vladimíra Fabriciusová, v CHA Gavurky sa už desiatky rokov vykonáva nevyhnutný manažment (pasenie, kosenie, čistenie pasienku). V posledných rokoch sa čistenie územia od nežiaducich náletových drevín vykonáva intenzívnejšie, čo vyvolalo negatívnu reakciu zo strany verejnosti na sociálnych sieťach a v médiách. CHA Gavurky s výmerou asi 68 hektárov bol vyhlásený na ochranu zachovaného dubového hája panónskeho charakteru s výskytom teplomilných, aj panónskych a mediteránnych, druhov rastlín a živočíchov.

K vytvoreniu tohto chráneného územia významnou mierou prispel človek. Gavurky podľa Fabriciusovej predstavujú zvyšok pôvodných dubových pasienkov, ktoré z nášho územia už takmer vymizli v dôsledku sukcesie a zmien hospodárenia. "Pod zmenami myslíme predovšetkým postupné znižovanie obhospodarovania, v tomto prípade znižovanie pastvy, selektívnej kosby a prečisťovania pasienkov."

Ako ďalej uviedla, výruby nežiaducich drevín (čistenie pasienkov), ktoré sú v Gavurkách jednou z podmienok zachovania predmetu ochrany, sa vykonávajú v mimovegetačnom období, pričom intenzívnejšie používanie mechanizmov sa realizuje v mrazovom počasí alebo v suchých obdobiach. V území je vykonávaný pravidelný monitoring a kontrola zo strany Štátnej ochrany prírody SR.

V zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny sa nevyžaduje súhlas na činnosti súvisiace so zabezpečením starostlivosti o chránené územie, ktoré sa vykonávajú v súlade s dokumentáciou ochrany prírody (tou je schválený Program starostlivosti o CHA Gavurky).

"Pokiaľ budú neprekonzultované a nepremyslené ataky verejnosti pokračovať, je možné, že schválený manažment, ktorý bol doteraz vykonávaný užívateľom, natrvalo zanikne. Môže tak dôjsť k využívaniu územia neprimeraným spôsobom, pričom sa ohrozí jeho zachovanie. Príkladmi takejto negatívnej genézy sú napríklad osudy obdobných chránených území Vereš, Svetlianska cerina a Kurinecká dubina," uviedla.

Podnet, ktorý bol zo strany verejnosti podaný na Slovenskú inšpekciu životného prostredia, pozastavil čistenie pasienkov vo veľmi vhodnom období (v tomto čase výrazne mrzne a pôda by odolala ťažším strojom). Správa CHKO-BR Poľana napriek tomu dúfa, že to obhospodarovateľa neodradí a bude i naďalej územie citlivo prepásať.