Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Vyše 200 odporcov Kotlebovej strany protestovalo, zapálili sviečky

Marián Kotleba Foto: TASR/Dušan Hein

Tichý protest zorganizovala občianska platforma Nie v našom meste, ktorá rozvíja a podporuje toleranciu v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 7. marca (TASR) – Vyše 200 ľudí sa dnes podvečer zišlo na banskobystrickom Námestí SNP, aby povedalo "nie" fašizmu a zapálilo sviečky, z ktorých vytvorili kruh. Ľudia v rukách držali transparenty s preškrtnutými hákovými krížmi a heslami ako "Banská Bystrica nie je ultrapravica", "Nedovoľme, aby sa zopakovala história" alebo "Zbohom zdravý rozum".

Tichý protest zorganizovala občianska platforma Nie v našom meste, ktorá rozvíja a podporuje toleranciu v Banskej Bystrici, a spolu s občanmi, ktorí sa mobilizovali na sociálnej sieti, takto vyslovila postoj k volebnému úspechu Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorej predsedom je Marian Kotleba. Tá v sobotňajších (5.3.) parlamentných voľbách získala 8,04 percenta a do poslaneckých kresiel sa chystá posadiť 14 jej členov.

"Prišli sme povedať "nie" fašizmu, nacizmu a xenofóbii v našom meste, kraji a krajine. Nesúhlasíme s tým, aby strana, ktorá má medzi svojimi členmi fašistov, sa stala legitímnou súčasťou parlamentu. Plameň sviečok má priniesť svetlo a teplo, je to symbolický plamienok tolerancie a porozumenia, ktoré chceme šíriť práve v meste, odkiaľ pochádza predseda strany," konštatovala pre TASR za organizátorov Dorota Martincová. Ako dodala, v podobných akciách budú pokračovať podľa diania v najbližších dňoch.

"Použijem bonmot, ktorý som vymyslel ešte v dávnych časoch: Pozor na neschopných, sú schopní všetkého. Vidím reálnu prácu pána Kotlebu v krajskom zastupiteľstve, ja viem, ako to tam vyzerá. Tento bonmot mi pripadá byť veľmi, veľmi trefný a aktuálny," reagoval pre TASR poslanec krajského zastupiteľstva Ľubomír Motyčka, ktorý sa zúčastnil na akcii.