Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstava Dobré časy predstaví barokové diela zo štiavnického múzea

Mária Terézia na obraze, ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vďaka tereziánskym reformám a podpore rozvoja banskej ťažby v stredoslovenskej banskej oblasti sa v Banskej Štiavnici v 18. storočí naštartovala etapa konjunktúry.

Banská Štiavnica 19. novembra (TASR) - Okrúhlemu 300. výročiu narodenia panovníčky Márie Terézie je venovaný výstavný projekt Dobré časy, ktorý pripravili v banskoštiavnickej Galérii Jozefa Kollára. Výstava predstaví kolekciu najmä barokových diel z depozitára umelecko – historickej zbierky Slovenského banského múzea.

Návštevníci okrem iného uvidia obrazy Antona Schmidta, Johanna G.D. Grasmaira, ale aj najstaršie známe grafické listy s námetom areálu Banskoštiavnickej kalvárie a výber z kolekcie zreštaurovaných barokových obrazov a plastík so sakrálnou tematikou.

"Mária Terézia bola výnimočná panovníčka. Žena v správnom čase na správnom mieste. Konečne, po viac ako 150. rokoch strádania počas tureckej okupácie, nastal čas rozvíjať a zveľaďovať monarchiu. Nielen hospodársky, ale aj kultúrne," uviedla vedúca galérie a kurátorka výstavy Iveta Chovanová.

Vďaka tereziánskym reformám a podpore rozvoja banskej ťažby v stredoslovenskej banskej oblasti sa v Banskej Štiavnici v 18. storočí naštartovala etapa konjunktúry.

"Ruka v ruke s rekordmi v ťažbe striebra, s rozvojom progresívnej banskej techniky, sa darilo aj barokovému umeniu. Razantne, pompézne a elegantne – s atribútmi barokového slohu," podotkla Chovanová s tým, že umeleckú tvorbu v regióne špecificky ovplyvňoval fenomén živej baníckej kultúry.

Výstavu si bude môcť verejnosť prezrieť od 1. decembra 2017 do 27. januára 2018.