Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstava Kremnické jablko predstavuje viac ako 200 exponátov

Celkom 205 exponátov predstavuje tohtoročné Kremnické jablko, čo je súťažná prehliadka ovocia a zeleniny z úrody miestnych záhradkárov v Kremnici. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Prehliadka Kremnické jablko je súťažná, nezávislá porota vyberie piatich víťazov v každej zo šiestich kategórií.

Kremnica 9. októbra (TASR) - Celkom 205 exponátov predstavuje tohtoročné Kremnické jablko, čo je súťažná prehliadka ovocia a zeleniny z úrody miestnych záhradkárov. Podľa Jozefa Lichtnera, predsedu základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov (SZZ) v Kremnici ide, čo sa týka počtu vystavovaných plodov, o najbohatšiu výstavu vo svojej histórii.

Prevládajú najmä jablká, z vystavovaných plodov tvoria zhruba dve tretiny. Sú od 95 vystavovateľov a je ich celkom 27 druhov. "Z čoho sme trochu tento rok sklamaní, je to, že je málo hrušiek, ale je to asi vplyvom počasia," podotkol pre TASR Lichtner s tým, že na výstave je ich asi 12. Pominulé roky ich bolo podľa jeho slov viac a boli aj krajšie, tohtoročné chytila hrdza a pehavosť.

Zaujímavosťou výstavy sú napríklad mišpule, dula hrušková, z ktorej sa robia chutné kompóty či gigantický kaleráb. "Napríklad tento rok sú v tomto období ešte aj maliny, černice či jahody," zhodnotil Lichtner. Na výstave má svoje miesto aj hrozno, pestovatelia sa však tento rok sťažovali, že ho vo veľkom napádala pleseň. Výstavu dopĺňajú aranžmány, ktoré vytvorili deti z miestnych škôl a dôchodcovia z Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb v Kremnici. Nechýbajú ani destiláty z kremnickej pálenice.

Galéria z výstavy




Prehliadka Kremnické jablko je súťažná, nezávislá porota vyberie piatich víťazov v každej zo šiestich kategórií. Hodnotia sa jablká, hrušky, drobné ovocie, zelenina, aranžmány a destiláty. Vystavované plody sú od miestnych záhradkárov, ale aj ľudí z okolia. Podľa Lichtnera sa zapájajú aj ľudia z okolitých obcí, Kopernice, Jastrabej, Krahúľ, Kremnických baní či Kunešova.

"Kremnické jablko organizujeme každý rok v tom prvom - druhom týždni mesiaca október, pretože vtedy je už ovocie a zelenina pozberaná aj v oblasti Kremnice," podotkol Lichtner s tým, že tento rok ide o jubilejnú výstavu. Prvá, síce ešte nie pod názvom Kremnické jablko, sa konala v Kremnici pred 50 rokmi.

Výstava vždy trvá týždeň. V pondelok a utorok organizátori zbierajú plody, v stredu ju otvárajú a po zvyšok týždňa je prístupná pre verejnosť. V piatok poobede je naplánované vyhodnotenie jednotlivých kategórií a ukončenie výstavy. Novinkou tohtoročnej sú dnešné tvorivé dielne, ktoré budú viesť žiaci zo Základnej školy Pavla Križku.