Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Na výstavách Kvetena a Včely si prídu na svoje záhradkári a včelári

V exteriéri a interiéri múzea SNP v Banskej Bystrici sa prezentuje približne 80 vystavovateľov. Organizátori očakávajú 10.000 až 12.000 návštevníkov.

Banská Bystrica 3. mája (TASR) – V areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici dnes otvorili tradičné jarné prezentačno-predajné výstavy Kvetena a Včely. Ich návštevníci sa až do 6. mája, kedy končia, môžu inšpirovať, ako si zveľadiť a skrášliť svoje jarné záhrady a od odborníkov sa dozvedia všetko užitočné o včelárstve.

Ako TASR informoval Ján Mesík z usporiadateľskej banskobystrickej spoločnosti MEEN, v exteriéri a interiéri múzea sa prezentuje okolo 80 vystavovateľov. Podľa skúseností z uplynulých rokov, aj teraz očakávajú návštevnosť 10.000 až 12.000 ľudí.

Na 18. ročníku záhradníckej výstavy Kvetena návštevníci nájdu rozmanité kvetiny, okrasné a ovocné dreviny, sušené kvety, floristický materiál, záhradnú mechanizáciu a pomôcky, hnojivá, semená a uvidia drobnú záhradnú architektúru i nábytok. Súčasťou výstavy sú tiež rôzne služby, chovateľské potreby, bazény či bazénové príslušenstvo.

Včelárstvu je venovaný 7. ročník výstavy Včely, ktorá prezentuje úle, medzistienky, medomety, dymáky, ochranné pomôcky, liečivá či dezinfekčné prostriedky. Zo včelích produktov sú okrem medu, propolisu, včelieho vosku a materskej kašičky zastúpené i ďalšie potravinárske výrobky a liečivá.

Výstavy budú sprístupnené od 9.00 do 18.00 h. Na každoročnom podujatí v meste pod Urpínom sa po odbornej stránke podieľajú Slovenský zväz záhradkárov, Botanická záhrada pri SPU v Nitre, Arborétum Borová Hora pri TU vo Zvolene a Slovenský zväz včelárov.