Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Z fondu advokáta chudobných podporujú študentov tisíckami eur

Ilustračné foto. Foto: TASR

Poslaním Štipendijného fondu Andreja Hanzlíka je podporovať vzdelanosť v meste, mladých talentovaných študentov stredných a vysokých škôl s dôrazom na osoby zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Banská Bystrica 7. januára (TASR) – Niekdajší starosta Banskej Bystrice, Radvančan Andrej Hanzlík, známy aj ako "advokát chudobných", podporoval vzdelanosť v meste pod Urpínom. Samospráva, ktorá si v týchto dňoch pripomína 85. výročie jeho úmrtia, na jeho počesť v roku 2009 obnovila fond pod názvom Štipendijný fond Andreja Hanzlíka. Odvtedy mesto podporilo desiatky študentov finančnými prostriedkami vo výške viac ako 15.000 eur.

"K bohatstvu Banskej Bystrice nepatrí len jeho história, prírodné krásy či architektonické skvosty, ale aj významné osobnosti, ktoré sa tu narodili, žili a pôsobili. Andrej Hanzlík sa na čele mesta postaral aj o založenie mestskej základiny na podporu stredoškolských a vysokoškolských študentov. V rokoch 1923 až 1927 sa pričinil o výstavbu viacerých významných budov a rozmach mesta," pripomenula hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

Poslaním Štipendijného fondu Andreja Hanzlíka je podporovať vzdelanosť v meste, mladých talentovaných študentov stredných a vysokých škôl s dôrazom na osoby zo sociálne znevýhodneného prostredia. Žiadosť o štipendium na školský rok (semester) 2016/2017 sa predkladá v lehote najskôr dva mesiace pred jeho začiatkom a najneskôr do 15. septembra príslušného kalendárneho roka.

"V minulosti sme niekoľkokrát finančne podporili Banskobystričanku, ktorá v rámci štúdia čínskeho jazyka a medzikultúrnej komunikácie na Univerzite Komenského v Bratislave absolvovala študijný pobyt v zahraničí. Podarilo sa jej študovať na šanghajskej Jiao Tong University v Čínskej ľudovej republike," uviedla Ivana Michaliková z banskobystrického školského úradu.

Andrej Hanzlík sa narodil 19. októbra 1850 v rodine radvanského remeselníka – hrebenára. Po štúdiu práva v Prešove sa stal advokátskym koncipientom vo Zvolene u Samuela Medveckého, staršieho brata Terézie Vansovej. Po niekoľkých rokoch prišiel do Banskej Bystrice, kde dlhé roky vykonával advokátsku prax. Zastupoval nielen Tatra banku, ale bol známy aj ako "advokát chudobných".

Býval na Lazovnej ulici, kde vlastnil na to obdobie bohatú knižnicu, v ktorej sa v hojnej miere nachádzali i diela slovenských autorov. V čase maďarizácie to nebolo také samozrejmé.

V rokoch 1923–1927 ho zvolili za starostu Banskej Bystrice. Za jeho osobnej účasti bol slávnostne položený aj základný kameň pre Národný dom. Postaral sa o založenie základiny na podporu stredoškolských a vysokoškolských študentov, ktorú mesto pomenovalo Mestskou základinou Andreja Hanzlíka. Zomrel ako 80-ročný a pochovaný je na Evanjelickom cintoríne na Lazovnej ulici.