Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Záhradná vila D. Skuteckého ožije piknikom a detským umením

Návštevníci si prezerajú jedno z najznámejších diel Dominika Skuteckého - Trh v Banskej Bystrici (1889) Foto: TASR/Dušan Hein

Vstup do Skuteckého záhrady je voľný.

Banská Bystrica 15. augusta (TASR) – Na piknik do záhrady vily Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici pozýva vo štvrtok (18.8.) od 09.30 do 18.00 h Stredoslovenská galéria v meste pod Urpínom. V Skuteckého záhrade si deti zahrajú obľúbené edukačné hry, dospelí si môžu dať kávičku a všetci sa dozvedia viac nielen o vile, ale i o rodine Skuteckých.

Ako TASR informovala Stredoslovenská galéria, ktorá v tomto roku oslavuje 60. výročie vzniku, návštevníci svojou prítomnosťou oživia čarovný priestor záhrady, v ktorej žil významný bystrický maliar Dominik Skutecký a tiež jeho vnuk, spisovateľ a dramatik Peter Karvaš. V tejto záhrade prežil svoje detstvo. Ako Karvaš spomína v knihe Hniezdo: "Bola to záhrada odhalení a vízií, záhrada s neznámym koncom, z ktorej stúpali sny ako ranná hmla...."

Galéria pre deti v dopoludňajších hodinách pripravila program Záhrada, miesto hier a snov, a teda kreslenie i maľovanie, pohybové hry s loptou, tancovanie a púšťanie vlastnoručne vyrobených lodiek v bazénikoch. Vstup do Skuteckého záhrady je voľný.