Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Žiar nad Hronom chce zachytávať dažďovú vodu, požiada o eurofondy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Projekt rieši zachytávanie dažďovej vody z mestských objektov ako sú základné a materské školy, plaváreň či zimný štadión.


Žiar nad Hronom 19. júna (TASR) - Na projekt zhromažďovania a ďalšieho využívania dažďovej vody chcú v Žiari nad Hronom získať nenávratný finančný príspevok. Mesto sa plánuje uchádzať o prostriedky z ministerstva životného prostredia, podanie žiadosti a prípadné spolufinancovanie projektu musia ešte na zasadnutí mestského zastupiteľstva odobriť mestskí poslanci.

Projekt rieši zachytávanie dažďovej vody z mestských objektov ako sú základné a materské školy, plaváreň či zimný štadión. Dažďová voda bude zachytávaná tromi spôsobmi, pričom výhodou projektu bude podľa samosprávy najmä zníženie odtoku zrážkovej vody do kanalizačnej siete.

Voda bude zachytávaná vo vybudovaných podzemných nádržiach, z ktorých bude používaná na zavlažovanie ako polievanie ulíc ako aj areálov škôl a škôlok. Zachytávať ju budú aj vo vybudovaných dažďových záhradách – jazierkach, v ktorých budú vysadené rastliny a do ktorých bude dažďová voda stekať z dažďových zvodov, a taktiež vybudovaním zelených striech na objektoch, kde bude vysadená strešná zeleň.