Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Autá v uliciach Žiaru nad Hronom nahradili stánky

Ilustračné foto jarmoku. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tradičný Žiarsky jarmok, ktorý sa koná v uliciach Žiaru nad Hronom, prináša so sebou počas dvoch dní dopravné obmedzenia.

Žiar nad Hronom 7. októbra (TASR) - Tradičný Žiarsky jarmok, ktorý sa koná v uliciach Žiaru nad Hronom, prináša so sebou počas dvoch dní dopravné obmedzenia. Pre cestnú dopravu je uzatvorené Svätokrížske námestie, ulice Hviezdoslavova, Štefana Moysesa (od križovatky s Ul. Alexandra Dubčeka po križovatkou s Ul. Andreja Kmeťa) a Ul. Andreja Kmeťa.

Obmedzenia sa dotknú aj mestskej hromadnej dopravy (MHD). Dnes a v sobotu (8.10.) nebudú obsluhované zastávky MHD Svätokrížske námestie, Hviezdoslavova ulica, Ulica A. Kmeťa a Ulica Dukelských hrdinov.

Žiarsky jarmok sa organizuje v jesennom termíne od začiatku 90. rokov. Táto tradícia je v meste dlhodobá. Ide o nadväznosť na tradičné svätokrížske jarmoky, ktoré sa vo Svätom Kríži (pôvodný názov mesta, pozn. TASR) konali od 14. storočia. Práve vďaka nim sa vo Svätom kríži vyformovalo aj špeciálne doplnkové zamestnanie, prevažne pre ženy - hurkárstvo a pečienkárstvo. Ženy chodili tieto výrobky predávať po celom Slovensku a v 19. a v prvej polovici 20. storočia boli veľmi známe.

V súčasnosti patrí Žiarsky jarmok k najväčším v kraji. Jeho návštevníci sa môžu tešiť na tradičný sortiment jarmočných špecialít, občerstvenie a kultúrny program. Jeho súčasťou bude už po tretí raz aj Žiarsky festival vína, v rámci ktorého budú svoju produkciu prezentovať vinári z viacerých slovenských regiónov. Ako priblížil vedúci kancelárie žiarskeho primátora Martin Baláž, počas jarmoku si môžu ľudia prezrieť aj hospodársku časť Svätokrížskeho domu, ktorú sa mestu podarilo tento rok zrekonštruovať. V areáli tiež nájdu remeselníkov z partnerského mesta Svitavy v Českej republike.