Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Za nedostavaný nemocničný pavilón B ponúka Svet zdravia 464.409 eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Spoločnosť už v minulosti avizovala, že odkúpenie od BBSK a následne rekonštrukcia chátrajúceho pavilónu je cesta ako zvýšiť kvalitatívnu úroveň žiarskej nemocnice.

Žiar nad Hronom 2. júna (TASR) - Za nedostavaný nemocničný pavilón B v Žiari nad Hronom je spoločnosť Svet zdravia, ktorá je prevádzkovateľom tunajšej nemocnice, ochotná zaplatiť 464.409 eur. O predaji pavilónu budú rozhodovať banskobystrickí krajskí poslanci na základe poslaneckého návrhu Ladislava Kukolíka v pondelok 6. júna na rokovaní zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Spoločnosť už v minulosti avizovala, že odkúpenie od BBSK a následne rekonštrukcia chátrajúceho pavilónu je cesta ako zvýšiť kvalitatívnu úroveň žiarskej nemocnice. Ak poslanci odpredaj nehnuteľnosti schvália, spoločnosť tu plánuje preinvestovať z vlastných zdrojov 5,7 milióna eur. Veľkou výhodou je podľa medicínskeho riaditeľa spoločnosti Svet zdravia Róberta Hilla aj to, že pavilón sa v súčasnosti nevyužíva, a tak nebude narušený chod nemocnice a poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Ako priblížil na dnešnom stretnutí s novinármi, chátrajúci pavilón začali stavať ešte v roku 1991. "Budova na prvý pohľad zvonku vyzerá, že je v relatívne dobrom stave, ale opak je pravdou. Napriek tomu, že už dispozične nevyhovuje modernej dobe poskytovania zdravotnej starostlivosti, je možné ju rekonštruovať a dať do stavu tak, aby spĺňala všetky požiadavky pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti," podotkol Hill.

Podľa odhadov by rekonštrukcia mala trvať približne do štyroch rokov. "Keďže však ide o starú budovu, tak, čo sa týka termínov, sme veľmi opatrní, pretože netušíme, čo všetko nás čaká, keď sa do tej rekonštrukcie pustíme," podotkol Hill s tým, že záujmom bude dokončiť rekonštrukciu čo najskôr. "V ideálnom prípade by pavilón mohol byť v prevádzke do dvoch rokov," dodal medicínsky riaditeľ.

Z nedostavaného objektu chce Svet zdravia vybudovať nový nemocničný pavilón. Podľa riaditeľky nemocnice Evy Páleníkovej by tu mal v budúcnosti vzniknúť nový urgentný príjem s oddelením multiodborovej intenzívnej starostlivosti a s rádiologickým oddelením, tri nové operačné sály a pôrodnica novej generácie. Za najdôležitejšie však Páleníková považuje to, že počet lôžok na izbách by sa mal znížiť zo súčasných päť - šesť na dve, maximálne tri lôžka. Nemocnica chce tiež vytvoriť flexibilný koncept plávajúcich lôžok na oddeleniach.

Poslanec BBSK Kukolík, ktorý je zároveň zamestnancom žiarskej nemocnice, považuje návrh na odpredaj budovy výhodný pre kraj a jeho obyvateľov. "Myslím si, že žiarski pacienti, ale aj pacienti zo širokého okolia a takisto my zamestnanci žiarskej nemocnice to vítame a podporujeme tento návrh," dodal s tým, že s návrhom sa stotožnila aj komisia financií a správy majetku Zastupiteľstva BBSK.