Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V žiarskej pôrodnici vlani stúpol počet pôrodov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Medzi najčastejšie dievčenské mená, ktoré rodičia vlani dávali svojim najmenším, patrili Ema, Sofia a Hana. U chlapcov dominovali mená Samuel, Tomáš a Matúš.

Žiar nad Hronom 11. januára (TASR) - Pôrodnicu v Žiari nad Hronom si na príchod svojho bábätka vlani vybralo o 105 rodičiek viac, ako v roku 2016. V nemocnici, ktorá patrí do siete Svet zdravia, sa v roku 2017 uskutočnilo spolu 753 pôrodov. V predošlom roku 2016 ich bolo 648.

"Minulý rok sa v Žiari nad Hronom narodil rovnaký počet chlapcov ako dievčat - 378. Spomedzi novorodencov, ktorí prišli na svet v žiarskej nemocnici, si dve mamičky odniesli domov dvojičky a jedno bábätko sa narodilo doma," informovala Jana Fedáková, špecialistka pre komunikáciu Sveta zdravia, a.s.

Medzi najčastejšie dievčenské mená, ktoré rodičia vlani dávali svojim najmenším, patrili Ema, Sofia a Hana. U chlapcov dominovali mená Samuel, Tomáš a Matúš.

Žiarska pôrodnica minulý rok prešla podľa Fedákovej niekoľkými zmenami. Pribudla v nej nová polohovateľná pôrodná posteľ a nemocnica zrekonštruovala dve miestnosti na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Vytvorila z nich jednolôžkové nadštandardné izby, ktoré majú zvýšiť komfort pre mamičky.

V žiarskej nemocnici si mamičky môžu od minulého roka spolu s lekárskym tímom naplánovať, ako presne bude ich pôrod vyzerať, a to od prijatia do nemocnice po starostlivosť o novorodenca. Pôrodnica sa totiž stala súčasťou projektu Moja pôrodnica, v rámci ktorého sieť nemocníc Svet zdravia zavádza do praxe individuálny pôrodný plán. Pôrodnica tiež uplatňuje bonding, teda položenie nahého dieťaťa na nahé brucho matky ihneď po pôrode.