Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Zimný štadión v Banskej Bystrici prechádza veľkou prestavbou

Rekonštrukcia zimného štadióna v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Obnovia tribúnu a vymenia chladenie.

Banská Bystrica 22. júla (TASR) – Zimný štadión v Banskej Bystrici prechádza v súčasnosti veľkou prestavbou. Čoskoro by už mal spĺňať normy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a mohol by tak hostiť prestížne medzinárodné hokejové turnaje. Informoval o tom banskobystrický magistrát.

Komplexnú rekonštrukciu severnej tribúny a výmenu chladiaceho systému plánuje mestská obchodná spoločnosť - Bytový podnik mesta, ktorý je aktuálnym vlastníkom štadióna, ukončiť do konca septembra tohto roku.

"Rekonštrukcia tribúny a výmena chladenia je hlavnou a najdôležitejšou časťou prebiehajúcej rekonštrukcie," zdôraznil manažér projektu prestavby štadióna Tomáš Novanský. Vďaka pokrokovej technológii bude nový chladiaci systém zabezpečovať efektívnejšie chladenie a výrobu kvalitnejšieho ľadu v obidvoch športových halách.

"V budúcnosti je ambíciou a prioritou Bytového podniku mesta i výmena a modernizácia hlavného osvetlenia založeného na úspornej LED-technológii, úprava vonkajšej fasády, toaliet i vstupu," dodal Novanský.

Rekonštrukcia sľubuje výrazné zvýšenie komfortu a vizuálnej stránky zimného štadiónu. Podľa tlačovej tajomníčky kancelárie banskobystrického primátora Barbory Winterovej, "je možná vďaka sume milión eur, ktorú ešte vlani v decembri vyčlenil premiér Robert Fico zo štátnej rezervy". Tieto peniaze sú určené na prestavbu severnej tribúny. Ako tiež uviedla, Bytový podnik mesta bude zároveň musieť celkovú rekonštrukciu dofinancovať sumou viac ako 1,6 milióna eur.

Mesto sa zaviazalo, že najmenej desať rokov od dokončenia rekonštrukcie nezmení vlastnícke ani iné právo k pozemku a stavbe. Štadión musí využívať v súlade so zmluvou so Slovenským zväzom ľadového hokeja.

Spokojnosť so súčasným stavom a priebehom stavebných prác na štadióne vyjadril primátor Peter Gogola. "Teší ma, že aktivity prebiehajú podľa plánu a priamo pred našimi očami sa rodí zmodernizovaný štadión, vďaka ktorému budeme zaradení medzi prestížnych usporiadateľov nielen športových, ale i kultúrnych podujatí." Banská Bystrica bude tretím mestom na Slovensku, ktoré spĺňa normy IIHF.

Fotogaléria: Zimný štadión v Banskej Bystrici prechádza veľkou prestavbou