Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Zlatej strunke sa predstavia detskí hudobníci z celého regiónu

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Zlatá strunka je regionálnou postupovou súťažou a najlepší detskí umelci z nej postúpia na krajskú súťaž Detského festivalu ľudovej hudby v Kokave nad Rimavicou.

Hnúšťa 19. apríla (TASR) – Podporovať a rozvíjať u detí pozitívny vzťah k tradičnej ľudovej kultúre a podnecovať ich k aktívnej činnosti v tejto oblasti je cieľom detského súťažného festivalu ľudovej hudby Zlatá strunka, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 21. apríla o 9.30 h v Dome kultúry v Hnúšti (okres Rimavská Sobota). TASR o podujatí informovala Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska, ktoré podujatie organizuje. Vyhlasovateľom súťaže je Národné osvetové centrum.

"V rámci programu vystúpi jedna detská ľudová hudba, nakoľko viac ich tu v okresoch Rimavská Sobota a Revúca nemáme. Predstavia sa tiež traja sólisti-inštrumentalisti a štyri spevácke skupiny. Sólisti-speváci sú rozdelení do dvoch kategórií, prvá zahŕňa žiakov 1. až 4. ročníka ZŠ a prihlásených je v nej 13 účastníkov. Druhá kategória je pre žiakov 5. až 9. ročníka ZŠ a máme v nej deväť prihlásených," priblížila Zvarová.

Zlatá strunka je regionálnou postupovou súťažou a najlepší detskí umelci z nej postúpia na krajskú súťaž Detského festivalu ľudovej hudby v Kokave nad Rimavicou, ktorá sa uskutoční 6. mája. Okrem toho sa dvaja najlepší sólisti predstavia aj na podujatí Hronsecká lipová ratolesť v Hronseku, ktorá je naplánovaná na 28. mája.