Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Župkovskí jedáci ohúrili haluškami aj v Báčskom Petrovci

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

To, že malo naše typické jedlo na Dolnej zemi úspech, dokazuje aj približne 400 navarených porcií.

Župkov 22. augusta (TASR) - Na Slovenských národných slávnostiach v Báčskom Petrovci v srbskej Vojvodine malo tento rok zastúpenie aj srdce Slovenska. Začiatkom augusta sa na nich zúčastnili obyvatelia obcí z Kľakovskej doliny aj so zástupcami Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

"Bolo to také naplnenie môjho sľubu našim ľuďom pri vlaňajších oslavách a stretnutia rodákov v obci, na ktorých sa zúčastnila aj delegácia z Báčskeho Petrovca," hovorí o návšteve starosta Župkova a zároveň poslanec BBSK Ján Tomáš. Priateľstvo medzi oboma stranami tak upevnili ďalšou návštevou, tentoraz slovenskou na území Srbska.

"V Báčskom Petrovci prebiehajú pravidelne každý rok Slovenské národné slávnosti. Slováci žijúci na Dolnej zemi si tak pripomínajú tradície a hodnoty, ktoré vyznávajú ako potomkovia Slovákov," uviedol Tomáš s tým, že na stretnutí tak chceli pripomenúť aj naše zvyky a tradície.

Azda najväčší úspech medzi domácimi malo podľa jeho slov varenie halušiek. "V obci máme družstvo majstrov Slovenska a Európy vo varení a jedení halušiek z Tureckej, našich Župkovských jedákov, ako sa nazývajú. Takže sme pre nich varili halušky našim spôsobom, s bryndzou a slaninkou," priblížil starosta.

To, že malo naše typické jedlo na Dolnej zemi úspech, dokazuje podľa Tomáša aj fakt, že navarili približne 400 porcií. Okrem nich hostili domácich aj tradičnými slovenskými koláčmi či domácou pálenkou. Návštevníkom zo Župkova a jeho okolia chutila zase najmä petrovská štipľavá klobása. Milo ich podľa Tomáša prekvapila aj obrovská srdečnosť a pohostinnosť domácich, ktorá sa podľa neho z dnešných slovenských dedín už vytráca.