Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Župné trhy odštartujú v B. Bystrici, budú aj v iných mestách kraja

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

V apríli ich chystajú v Revúcej, v júni v Lučenci a vo Zvolene, v júli v Detve, v septembri v Brezne a v októbri v Žiari nad Hronom.

Banská Bystrica 19. marca (TASR) - Tohtoročné Župné trhy, zamerané na podporu regionálnych producentov z Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), odštartujú 22. marca na Starej tržnici v Banskej Bystrici. Po prvý raz sa uskutočnili pred dvomi rokmi a začínajú sa už stávať tradíciou. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková s tým, že do októbra budú aj v ďalších okresných mestách kraja.

"Župné trhy nadväzujú na naše aktivity, ktoré smerujú k podpore miestnych remeselníkov, farmárov a producentov v rôznych regiónoch kraja. Chceme, aby sa im u nás darilo a aby držali živé tradičné výrobné postupy, remeslá a pracovali so surovinami z lokálnych zdrojov. Aj preto pre nich vytvárame rôzne platformy, kde môžu svoju produkciu ponúknuť zákazníkom," konštatoval predseda BBSK Ondrej Lunter.

Kľúčovým projektom v podpore lokálnych producentov a remeselníkov je e-shop www.regionalnepulty.sk, za ktorým stojí Rozvojová agentúra BBSK a cez ktorý k dnešnému dňu predáva svoje výrobky 90 remeselníkov a výrobcov z BBSK. Na tento projekt nadväzujú fyzické Župné trhy.

"Za predchádzajúce dva roky sme počas Župných trhov poskytli priestor v priemere 55 ľuďom. Všetko sú to remeselníci alebo producenti z BBSK, výrobky mnohých z nich disponujú niektorou zo značiek Regionálny produkt Gemer - Malohont, Pohronie, Novohrad, Podpoľanie, Hont alebo Horehronie," doplnila Mária Ursínyová z Rozvojovej agentúry BBSK, ktorá ich zastrešuje.

Súčasťou každého Župného trhu budú vystúpenia miestnych folklórnych súborov alebo skupín a tiež tvorivé dielne, ktoré vedú samotní regionálni producenti. Návštevníci si tak môžu vlastnoručne vyrobiť remeselný výrobok a vyskúšať, čo všetko ich práca obsahuje.

Stánky výrobcov budú spájať rovnaké farby a označenie logom "regionálne". Konajú sa vždy v čase od 10.00 do 18.00 h. V apríli ich chystajú v Revúcej, v júni v Lučenci a vo Zvolene, v júli v Detve, v septembri v Brezne a v októbri v Žiari nad Hronom.