Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Aktivisti upozorňujú na časté prípady predaja cigariet deťom

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Zvolen patrí medzi prvé mestá na Slovensku, kde sa začal peer program ako forma prevencie využívať.

Zvolen 11. apríla (TASR) - Peer aktivisti vo veku školopovinných detí, ktorí fungujú pri zvolenskom Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie (CPPPaP), upozornili v poslednom období na prípady, keď v tamojších večierkach bez problémov predávali deťom cigarety.

Ako pre TASR uviedla Silvia Tichá z CPPPaP, pracovníci centra sa sami o tom presvedčili, keď na základe upozornenia detí zistili v jednom z obchodov, že predavačka predala cigarety iba 13-ročným dievčatám. "Dve dievčatá, ktoré navštevujú ôsmy ročník zvolenskej základnej školy, si vo večierke vypýtali jeden balíček cigariet, pričom predavačka im ho išla nablokovať bez toho, aby si overila, koľko majú rokov," konštatovala.

Peer aktivisti sú žiaci základných škôl, ktorí sa snažia byť pozitívnym vzorom pre svojich rovesníkov v tom, že nepijú, nefajčia a neužívajú ďalšie návykové látky. "Áno, malo by to byť normálne, máme na to legislatívu, no skutočnosť je iná," podotýka Tichá. Vo veku 12 až 13 rokov, niektorí i skôr, začína podľa nej veľa detí experimentovať s fajčením, vedia, ako chutí alkohol a o pár rokov majú aj prvú skúsenosť s marihuanou.

Peer program je rovesnícky program, ktorého cieľom je vytvoriť skupinu dobrovoľníkov, ktorí budú aktívne pôsobiť v oblasti prevencie drogových závislostí medzi deťmi a mládežou. Rovesnícke preventívne programy sa začali rozvíjať v 80. rokoch 20. storočia ako reakcia na výrazné problémy s drogami medzi mládežou v USA. S peer programom na Slovensku sa začíname stretávať v 90. rokoch, keď začala byť problematika drog aktuálna aj u nás.

Zvolen patrí medzi prvé mestá na Slovensku, kde sa začal peer program ako forma prevencie využívať. Od roku 1995 sa do neho zapojili stovky žiakov základných a stredných škôl zo zvolenského okresu.