Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Hasiči vo Zvolene prezentujú dnes v meste novú techniku

Nové technické prostriedky dodané Hasičskému a záchrannému zboru (HaZZ) v rámci projektu Aktívne protipovodňové opatrenia (APO) mohli vidieť návštevníci na parkovisku pri futbalovom štadióne vo Zvolene 19. októbra 2016. FOTO TASR - Jozef Poliak Foto: TASR Jozef Poliak

Súčasťou prezentácie prostriedkov Aktívnych protipovodňových opatrení bude aj popoludňajší priateľský medzištátny futbalový zápas Slovensko – Česko.

Zvolen 19. októbra (TASR) - Nové technické prostriedky dodané Hasičskému a záchrannému zboru (HaZZ) v rámci projektu Aktívne protipovodňové opatrenia môžu dnes vidieť návštevníci na parkovisku pri futbalovom štadióne vo Zvolene.

"Široká verejnosť má možnosť oboznámiť sa s novými automobilmi, ako sú nosiče kontajnerov, cisterna na PHM, autobus na evakuáciu obetí počas povodní a prepravu záchranárov, ako aj s lesnými a povodňovými špeciálmi," povedal pre TASR hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici Erik Piater.

Súčasťou statickej ukážky je aj kontajner pre dlhotrvajúce zásahy, ktorým HaZZ vytvorí kompletné zázemie v priestore zásahu pre zasahujúce zložky a kontajner pre dobrovoľníkov vybavený kompletnými osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami a náradím. Vystavený je tiež separátor ropných produktov na ich odčerpanie z vodnej hladiny a následné vyčistenie kontaminovanej vody, systém veľkokapacitného prečerpávania vody s kapacitou až 50.000 litrov vody za minútu, univerzálny viacúčelový nakladač, dávkovač s násypníkom pre plnenie vriec pieskom, ako aj ďalšie prostriedky využívané počas povodní.

Projekt Aktívne protipovodňové opatrenia bol súčasťou Operačného programu Životné prostredie v programovom období 2007-2013. Moderná technika má pomôcť zvýšiť úspešnosť, rýchlosť a odolnosť záchranárskych zložiek v ochrane ľudských životov, majetku a zdravia občanov, vrátane ochrany životného prostredia spoločne so sociálnou a ekonomickou infraštruktúrou.

Súčasťou prezentácie prostriedkov Aktívnych protipovodňových opatrení bude aj popoludňajší priateľský medzištátny futbalový zápas Slovensko – Česko, futbalových reprezentácií zložených z profesionálnych hasičov, ktorý sa uskutoční na štadióne MFK Lokomotíva Zvolen.

Taktické cvičenie na Donovaloch

Viac ako 150 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), členov Horskej záchrannej služby (HZS), Policajného zboru, dobrovoľných hasičských zborov obcí a Slovenského Červeného kríža sa zúčastnilo v týchto dňoch na taktickom cvičení Donovaly 2016. Cieľom bolo precvičenie spôsobu nasadenia a riadenia síl i prostriedkov HaZZ, dobrovoľných hasičských zborov určených obcí vrátane ich vzájomnej spolupráce s riadiacim štábom Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Banskej Bystrici na likvidácii rozsiahleho lesného požiaru a evakuácii osôb z ohrozených objektov.

"Počas taktického cvičenia sa museli hasiči popasovať s rozsiahlym lesným požiarom v ťažko dostupnom teréne, evakuáciou osôb z požiarom zasiahnutých priestorov hotela a taktiež evakuáciou osôb z lanovky na Novú hoľu. Zároveň sa vykonávala aj diaľková a kyvadlová doprava vody z vodnej nádrže Motyčky, evakuácia figurantov z lanovky v súčinnosti s HZS," priblížil Erik Piater, vedúci operatívno-technického oddelenia banskobystrického KR HaZZ.

Počas taktického cvičenia za prítomnosti prezidenta HaZZ Alexandra Nejedlého, riaditeľov odborov prezídia, zástupcov Úradu vlády SR, ako i ďalších zložiek integrovaného záchranného systému, bol odovzdaný hasičom v Banskobystrickom kraji do užívania veliteľsko-štábny automobil Mercedes-Benz Arocs, ktorý bude slúžiť ako pracovisko riadiaceho štábu a umožní vytvorenie optimálnych podmienok na riadenie zásahu priamo z miesta mimoriadnej udalosti.

Taktické cvičenie Donovaly 2016 sa uskutočnilo 17. októbra a zorganizovalo ho KR HaZZ v Banskej Bystrici, ktoré o ňom dnes informovalo.