Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolen obnovil staničný minerálny prameň

Erb mesta Zvolen Foto: Heraldický register

Prameň, ktorý v minulosti často používali cestujúci i obyvatelia mesta, býval mnoho ráz zaplavený dažďovou vodou a zastaraný a poškodený bol aj stojan, z ktorého vyvierala minerálna voda.



Zvolen 10. augusta (TASR) - Staničný minerálny prameň vo Zvolene, jeden z troch verejne prístupných v meste, sa po dlhých rokoch dočkal novej dlažby i pitnej fontány. Prameň, ktorý v minulosti často používali cestujúci i obyvatelia mesta, býval mnoho ráz zaplavený dažďovou vodou a zastaraný a poškodený bol aj stojan, z ktorého vyvierala minerálna voda.

Do obnovy prameňa investovalo mesto Zvolen podľa informácií z tamojšieho magistrátu asi 2200 eur a to aj napriek tomu, že nikomu nepatrí. Pôvodne bol totiž vo vlastníctve Československých dráh, pri prevode majetku v roku 1993 sa však naň akosi zabudlo.

Prameň vyteká na zvolenskej stanici od roku 1958, keď v tých miestach robili geologický prieskum pred výstavbou novej železničnej stanice. Až doteraz bol priestor výveru minerálnej vody v stave z roku 1977, kedy okolie prameňa zrekonštruovali a postavili aj stojan na prítok minerálky.

Zvolenská kotlina je nesmierne bohatá na minerálne pramene. Niekoľko pitných minerálnych vôd vyviera v kúpeľoch Sliač a Kováčová, tri boli donedávna prístupné pre obyvateľov aj v meste Zvolen. Prameň, ktorý sa nachádza v areáli SAD Zvolen (tzv. Podlanický medokýš), však už niekoľko rokov neslúži verejnosti. Asi najobľúbenejší je tzv. Červený medokýš pri rieke Hron pod Pustým hradom.