Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolenčania chcú zakázať herne

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pod petíciu chcú zozbierať 10.500 podpisov.

Zvolen 28. júla (TASR) - Stále sa zvyšujúci počet herní vo Zvolene vníma množstvo jeho občanov negatívne. Objektov s hracími automatmi neustále pribúda, aktuálne je ich tam 31, pričom len na sídlisku Sekier ich je sedem. A práve tamojší obyvatelia a aktivisti chcú na budúci týždeň rozbehnúť v meste petíciu za ich zákaz.

"Tento týždeň máme stretnutie, na ktorom chceme doladiť detaily petície. Na budúci týždeň by sme chceli byť už s podpisovými hárkami na námestí a sídliskách," povedal pre TASR člen prípravného petičného výboru Daniel Lešinský. Zberačov podpisov chcú mať ale napríklad aj v blízkosti kostolov. "Predpokladáme, že keď ľudom našu aktivitu patrične vysvetlíme, získame značnú podporu," dodal.

Aktivitu obyvateľov sídliska vyvolal plán súkromnej spoločnosti prerobiť bývalý obchod s potravinami v strede sídliska Sekier na herňu. Okrem nej má byť v objekte aj pohostinstvo a kaviareň. V budove, ale z inej strany, pri tom už dve pohostinstvá sú.

Lešinský hovorí, že takéto podnikanie prináša zisk len prevádzkovateľovi. Mesto aj štát (aj keď im tiež plynie časť poplatkov za prevádzku) len doplácajú na stále sa zhoršujúcu sociálnu situáciu mnohých rodín. Stále viac gamblerov je aj v rukách lekárov a odvykacích zariadeniach.

Proti herni už obyvatelia sídliska spísali aj petíciu, na ktorú získali za dva týždne viac ako 600 podpisov, mesto ale herňu na jej základe zakázať nemôže. Nedovoľuje mu to totiž zákon.

"Herne môžeme zakázať buď všetky, alebo žiadnu. Vyplýva to zo zákona o hazardných hrách," ozrejmuje právnička mesta Andrea Čečetková.

Obec podľa zákona môže obmedziť prevádzkovanie hier len všeobecným záväzným nariadením (VZN). "Toto VZN musí platiť na celom území obce a musí sa vzťahovať na všetky hazardné hry, ktoré zákon povoľuje obci nariadením zakázať," dodáva mestská právnička.

Aktivisti potrebujú získať pod petíciu zhruba 10.500 podpisov. Zodpovedá to 30 percentám obyvateľov mesta starších ako 18 rokov. Ak získajú dostatok podpisov, mesto bude mať argument, prečo chce herne zrušiť. Týkalo by sa to však len nových prevádzkovateľov. Tých, ktorí majú licencie dnes, zrušiť nemôže. Licencie na prevádzku herní sa spravidla udeľujú na desať rokov.

"Veríme, že potrebný počet podpisov pod petíciu získame ešte do komunálnych volieb," hovorí ďalej Lešinský. Je mu jedno, či zrušenie, alebo obmedzenie herní odhlasujú v podobe nového VZN ešte súčasní poslanci alebo už noví. Závisieť to bude ale výlučne od nich.