Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolen navštívi rumunský i slovenský prezident

Ilustračné foto, Zvolen Foto: TASR - Michal Svítok

Návštevy rumunských vládnych predstaviteľov, ale aj občanov rumunského pôvodu či národnosti, sú vo Zvolene časté.

Zvolen 13. novembra (TASR) - Rumunská delegácia na čele s prezidentom Klausom Iohannisom navštívi na budúci týždeň vo štvrtok (19.11.) mesto Zvolen. Cieľom návštevy bude uctenie si pamiatky padlých Rumunov, ktorí sú pochovaní na vojenskom rumunskom cintoríne vo Zvolene. Ako TASR informovala vedúca odboru rozvoja na Mestskom úrade Juliana Kochlicová Ištóková, sprevádzať ich bude okrem vedenia mesta aj slovenský prezident Andrej Kiska.

Návštevy rumunských vládnych predstaviteľov, ale aj občanov rumunského pôvodu či národnosti, sú vo Zvolene časté. „Keď prechádzajú cez tento priestor, aj neohlásene, zastavia sa na rumunskom cintoríne,“ uviedla zástupkyňa mesta. Nedávno navštívil cintorín predseda dolnej snemovne rumunského parlamentu Valeriu Ştefan Zgoneu. Kochlicová Ištóková spomenula aj dobrovoľnú brigádu potomkov rumunských padlých vojakov, ktorí sa iniciatívne pričinili o skrášlenie areálu cintorína.

Rumunský prezident spolu so slovenským položia vence na cintoríne vo štvrtok o 11.00 h. Potom sa presunú do Kráľovskej siene Zvolenského zámku, kde ich čaká stretnutie s občanmi a oceňovanie veteránov i tých, ktorí sa zaslúžili o podporu a šírenie spomienky na rumunských padlých hrdinov.

Na zvolenskom cintoríne je pochovaných 10.382 vojakov rumunskej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní Slovenska.