Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

VIDEO: Basketbalové finále sa skončilo bitkou, tréner sa bil s hráčom

itka fanúšikov Prievidze a Komárna po skončení zápasu v piatom zápase finále play off Eurovia SBL BC Prievidza - MBK Rieker Com Therm Komárno, 9. mája 2015 v Prievidzi. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Bitka sa potom rozniesla aj do hľadiska, ukončila ju až bezpečnostná služba.


Prievidza 9. mája (TASR) - Basketbalisti MBK Rieker Com Therm Komárno nevyužili prvú šancu na zisk premiérového majstrovského titulu. V sobotňajšom piatom stretnutí finále play off SBL prehrali na palubovke BC Prievidza 70:96. Hornonitrania tak znížili stav série na 2:3 na zápasy, šiesty duel sa hrá na slovensko-maďarskom pohraničí v stredu 13. mája o 18.00 h.

Po záverečnom hvizde prišlo k nemilému incidentu, keď sa do fyzickej konfrontácie dostali domáci tréner Krunoslav Krajnovič a krídelník Komárna Siniša Bilič. Obaja mali medzi sebou konflikt už počas duelu, v druhom polčase ich museli rozhodcovia napomínať po ostrej výmene názorov. Pri záverečnom podávaní rúk vzplanuli balkánske emócie, Chorváta Krajnoviča a Slovinca Biliča museli od seba oddeľovať až hráči a funkcionári oboch tímov. Medzitým padli vulgárne slová i pľuvance, tiekla aj krv. Emócie sa potom preniesli aj na členov oboch fanúšikovských táborov do hľadiska, viaceré pästné súboje musela ukončiť až bezpečnostná služba.

Krajnovič po zápase tvrdil, že Bilič ho ako prvý opľul. Horkokrvný kouč sa neustále dožadoval osobnej konfrontácie s hráčom hostí, upokojovať ho musel aj vrchný riaditeľ SBL Martin Boško. Poriadková služba potom strážila vchody do šatní oboch tímov, novinári boli vykázaní mimo halu. Komarňanský kouč Miljan Čurovič mal na celú situáciu vlastný názor: "Dnes sme prehrali, lebo Prievidza bola lepšia, ale to, čo sa stalo po skončení stretnutia, je hanba. Hanba Prievidze, domácich organizátorov, hráčov a najmä trénera."

Priebeh zápasu

Hráči Prievidze Igor Marič (vpravo) a Michal Baťka (druhý zľava) a basketbalisti Komárna Saša Jankovič (vľavo) a Babatunde Alawoya bojujú o loptu v piatom zápase finále play off Eurovia SBL BC Prievidza - MBK Rieker Com Therm Komárno, 9. mája 2015 v Prievidzi
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Prievidza začala zápas s nožom na krku, ale oveľa sústrednejšie ako ten predchádzajúci v Komárne. Súpera z južného Slovenska nepustila do úvodného tlaku, ktorý bol v stredu základom úspechu MBK. Naopak, domáci si rýchlo vytvorili dvojciferný náskok, keď v 6. minúte viedli 14:4. V tom momente mal hosťujúci tvorca hry Bannister na svojom konte už tri fauly a striedať ho musel Halada. Ofenzívu BC ťahal najmä Batina, ktorý v prvom polčase nastrieľal 17 bodov. V úvode druhej štvrtiny viedla Prievidza po smeči Vasiliča 35:18, tri minúty pred prestávkou po trojke Batinu už bol rozdiel 20-bodový (46:26). Prvý polčas sa napokon skončil výsledkom 59:36.

Po zmene strán domáci s prehľadom kontrolovali náskok a v treťom dejstve ho ešte mierne navýšili. Ku kvalitnému výkonu sa okrem Batinu postupne rozohrali aj Hovaňák s Maričom, Prievidza viedla pred záverečnou časťou hry o 27 bodov. Hosťom sa nedarila ich tradičná zbraň - trojková streľba, navyše ich súper na rozdiel od stredajšieho duelu predčil na doskoku. "Obuvníci" sa snažili, ale domáci boli 'v laufe' a výsledok si v závere s prehľadom ustrážili. Ak sa im podarí zvíťaziť aj budúcu stredu v Komárne, o titule rozhodne kľúčový siedmy duel na palubovke Prievidze 16. mája.
Povedali po zápase
Igor Marič, krídelník Prievidze:
"Vedeli sme, že v prípade prehry sa nám skončí sezóna. Myslím, že sme odohrali kvalitné stretnutie. Opäť sme využili výhodu domácej palubovky, hrali sme agresívne a darilo sa nám aj v útoku. V Komárne nás čaká ťažký zápas, ale my chceme hrať kolektívne a vynútiť si rozhodujúci siedmy duel."
Miljan Čurovič, tréner Komárna: "Dnes sme prehrali, lebo Prievidza bola lepšia, ale to, čo sa stalo po skončení stretnutia, je hanba. Hanba Prievidze, domácich organizátorov, hráčov a najmä trénera."

SBL finále - 5. zápas
BC Prievidza - MBK Rieker Com Therm Komárno 96:70 (59:36)


zostavy a body:
Prievidza: Batina 26, Marič 14, Zadnik 7, Vasilič 7, Baťka 6 (Hovaňák 13, Evans 10, Miljkovič 6, Klarič 5, Hašan 2, Jašš 0, Pasovský 0

Komárno: Bannister 11, Bilič 10, Igrutinovič 10, Jankovič 6, Alawoya 3 (Kratochvíl 11, Marchyn 9, Halada 8, Jurčina 2, Slezák 0).

TH: 32/24 - 34/26, fauly: 30:27, trojky: 10:8, rozhodovali: Gabara, Tomašovič, Kúkelčík, 2800 divákov
štvrtiny: 29:18, 30:18, 24:20, 13:14
/stav série: 2:3/