Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Basketbal

Košickí basketbalisti vstúpia do novej sezóny s päticou legionárov

KB Košice Foto: TASR/František Iván

Najväčšiu pozornosť bude svojou výškou 2,18 m pútať Emir Zimič z Bosny a Hercegoviny, ktorý naposledy obliekal dres slovinského KK Tajfun Sentjur.

Košice 6. júla (TASR) - Basketbalový klub KB Košice vstúpi do svojej druhej sezóny v Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy s päticou zahraničných hráčov. Informovala oficiálna ligová stránka.

Z prechádzajúcej sezóny sa podarilo vedeniu košického klubu udržať v tíme trojicu Slovákov - Michala Baťku, Stanislava Baldovského a Maurizia Galatu a nemenné zostáva aj zloženie na lavičke. Trénerom bude aj naďalej Chorvát Dražen Brajkovič, ktorému bude asistovať Richard Leško.

Košiciam sa ešte pred koncom 2015/16 sezóny podarilo dotiahnuť prestup reprezentačného rozohrávača Milana Žiaka. Slovenskú časť kádra doplní z prvoligovej Slávie TU Košice 20-ročný odchovanec Filip Duda a zostávajúce miesta doplnia hráči z juniorského tímu.

V novej sezóne sa fanúšikom košického basketbalu predstaví až pätica nových legionárov. Najväčšiu pozornosť bude svojou výškou 2,18 m pútať Emir Zimič z Bosny a Hercegoviny, naposledy hráč slovinského KK Tajfun Sentjur. Podkošovú zostavu doplní 28-ročný Srb Vladimir Ivelja, v predchádzajúcej sezóne hráč macedónskeho KK Feni Industries. Ivelja ako člen základnej zostavy odohral 32 duelov s priemernou bilanciou 11,2 bodu, 3,3 doskoku a 1,4 asistencie na zápas.

Dražen Brajkovič zostáva aj naďalej hlavným kormidelníkom.
Foto: TASR/František Iván

Na rozohrávačskom poste angažovali Košice nateraz jediného Američana LaDariusa Whitea, v sezóne 2015/2016 hrajúceho v Denver-FAS San Salvador. "Mal by to byť hráč s kvalitnými fyzickými parametrami, dobrou rýchlosťou a prínosom by mala byť jeho prieniková hra i trojková streľba," vyjadril sa na adresu White generálny manažér Košíc Ivan Benninghaus.

Skúsenosti na dirigentskom poste by mal priniesť aj 29-ročný Srb Radenko Pilčevič. V doterajšej kariére si vyskúšal pôsobenie Jadranskej lige, Európskom pohári a v Eurochallenge. Okrem pôsobenia v domácom Valjeve, si pred príchodom do Košíc vyskúšal aj rumunskú najvyššiu súťaž. Za CM CSU Craiova odohral 22 duelov pri priemernej bilancii 10,2 bodu, 2,3 doskoku a 3,0 asistencie na zápas.

Poslednou novou tvárou je 18-ročný Maďar Csaba Kucsora, ktorý je podľa vedenie košického klubu veľkým prísľubom do budúcnosti. Člen reprezentačného tímu do 16 a 18 rokov a hráč basketbalovej akadémie Rátgéber pôsobil s tímom v European Youth Basketball League, počas siedmich zápasoch priemerne zaznamenal 15,6 bodu, 2,3 doskoku, 1,9 asistencie a 1,3 zisku na zápas.

Legionárske zloženie by malo byť momentálne uzatvorené, o prípadnom obsadení poslednej voľnej cudzineckej miestenky rozhodne až úvod účinkovania tímu. So spoločnou prípravou začnú zverenci Dražena Brajkoviča prvý augustový týždeň, keď absolvujú lekárske prehliadky a následne začnú 10. augusta trénovať.