Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Basketbal

Štartuje 5. ročník SBL, Mičuda: Čakáme kvalitné a vyrovnané zápasy

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

O majstrovský titul bude bojovať deväť tímov vrátane nováčika BKM Lučenec. Do súťaže sa však neprihlásili vicemajster KB Košice a VŠEMvS Karlovka Bratislava.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Slovenská basketbalová liga (SBL) odštartuje sobotňajšími zápasmi 1. kola svoju piatu sezónu. O majstrovský titul bude bojovať deväť tímov vrátane nováčika BKM Lučenec. Do súťaže sa však neprihlásili vicemajster KB Košice a VŠEMvS Karlovka Bratislava.

"Mrzí nás, že sme prišli o dvoch stabilných účastníkov ligy, pribudol nám ale nováčik z Lučenca. Na základe výsledkov z prípravných zápasov očakávame veľmi vyrovnanú sezónu. Verím, že sa nám podarí zorganizovať aj All star zápas. Na slovenské palubovky sa vracajú viacerí hráči, ktorí prišli zo zahraničných univerzít. Dúfame, že pozdvihnú úroveň ligy a následne aj reprezentácie. V platnosti ostalo pravidlo, že počas duelu musí byť na palubovke aspoň jeden Slovák a na súpiske bude musieť byť najmenej šesť slovenských hráčov. Určite teda uvidíme hrať viacerých kvalitných slovenských basketbalistov. Mužstvá podľa mňa pochopili, že je dobré mať niekoľko dobrých zahraničných hráčov doplnených o viacerých Slovákov. Už prvé kolo by nám malo ukázať, ako na tom jednotlivé kluby sú. Verím, že hlavne slovenskí hráči prispejú ku skvalitneniu ligy," povedal na piatkovej tlačovej konferencii riaditeľ SBL Peter Mičuda.

Návrat mladých Slovákov do najvyššej domácej súťaže teší aj prezidenta Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Pavla Bagina. "Verím, že mladí Slováci budú rovnocenní zahraničným hráčom, aby sa kvalita slovenskej reprezentácie posúvala dopredu. Budeme zabezpečovať kontrolu diania na palubovke po všetkých stránkach. Chceme, aby mali diváci čo najlepší zážitok. SBL rokuje s ďalšími potenciálnymi partnermi a tiež sa snažíme dostať ligový basketbal na televízne obrazovky."

Hrací systém základnej časti zostal oproti predchádzajúcej sezóne nezmenení. Bude sa hrať štvorkolovo, súperi nastúpia proti sebe dvakrát doma a dvakrát vonku. Vzhľadom na nepárny počet sa budú tímy zoraďovať v tabuľke pre lepšiu prehľadnosť podľa percentuálnej úspešnosti.

Základná časť vyvrcholí 30. marca 2019. Play off sa začne 6. apríla a meno majstra Slovenska bude známe najneskôr 1. júna.