Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Venezuela šokovala Kanadu. Po 24 rokoch postúpila na olympiádu

Tréner Venezuely Nestor Garcia a jeho zverenec Nestor Colmenares sa objímajú po šokujúcej výhre nad Kanadou a postupe na letnú olympiádu do Ria. Foto: TASR/AP

O najtesnejšom víťazstve rozhodol Jose Vargas, ktorý mal za nerozhodného stavu tri desatiny sekundy pred koncom výhodu dvoch trestných hodov.

Mexico City 12. septembra (TASR) - Basketbalisti Venezuely postúpili na OH 2016 do Rio de Janeiro. V piatkovom semifinále kontinentálneho šampionátu, ktorý je zároveň olympijskou kvalifikáciou, šokujúco zdolali favorizovanú Kanadu 79:78 a pod piatimi kruhmi sa predstavia po prvý raz po 24 rokoch.

O najtesnejšom víťazstve rozhodol Jose Vargas, ktorý mal za stavu 78:78 tri desatiny sekundy pred koncom výhodu dvoch trestných hodov. Prvý premenil a druhý úmyselne minul tak, aby súperovi nezostal čas na záverečný strelecký pokus. "Sme veľmi šťastní. Bol to súboj Davida proti Goliášovi. Na hráčov som veľmi hrdý," povedal tréner Venezuely Nestor Garcia.

Kanaďania mali v zostave deväť hráčov z NBA, ale nedokázali potvrdiť úlohu favorita. Po úvodnej prehre s Argentínou vyhrali na turnaji sedem duelov za sebou, svojho piatkového súpera predtým v skupine zdolali hladko 82:62. V semifinále im na triumf nestačil ani výborný výkon Kellyho Olynyka. Pivot Bostonu Celtics zaznamenal 34 bodov a 13 doskokov, ale nedočkal sa pomoci od ďalšej hviezdy NBA Andrewa Wigginsa, ktorý dal len deväť bodov.

Venezuela sa vo finále majstrovstiev Ameriky stretne s Argentínou, ktorá nezaváhala proti domácemu Mexiku (78:70) a rovnako si zabezpečila miestenku na OH. Lídrom víťazov bol Luis Scola, nová posila Toronta Raptors pridala k 18 bodom aj 10 doskokov.

V olympijskom turnaji už majú isté miesto Američania ako majstri sveta, domáca Brazília, Nigéria a Austrália. O ďalšie dve miesta sa aktuálne hrá na ME vo Francúzsku. Do Ria postúpi aj majster Ázie a tri tímy z dodatočnej kvalifikácie.

Favorizovaný tím Kanady, ktorý šokujúco prehral s Venezuelou v piatkovom semifinále kontinentálneho šampionátu, ktorý je zároveň olympijskou kvalifikáciou
Foto: TASR/AP