Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Basketbal

Jednoznačné víťazstvo posunulo slovenské basketbalistky na prvé miesto

Na ilustračnej snímke tréning basketbalistiek Slovenska. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenky sa po prehre v Maďarsku dostali do situácie, v ktorej bolo víťazstvo v Portugalsku nevyhnutnosťou.

Košice 25. februára (TASR) - Slovenské basketbalistky majú za sebou dve tretiny zápasov v kvalifikačnej E-skupine a ich šance postúpiť na ME 2017 sú čoraz reálnejšie. V stredu v Portugalsku zvíťazili presvedčivo 64:34 a bodovo sa dotiahli na prvé Maďarky. Slovenky v zápase jednoznačne dominovali a smelé plány domáceho tímu pochovali už v úvodnej štvrtine.

Väčšina hráčok slovenského tímu bola aj pri víťazstve 56:43 nad Portugalskom v novembri minulého roka. Po fyzicky mimoriadne náročnom zápase sa hráčky portugalského tímu hotovali vrátiť Slovenkám prehru z Popradu. Proti koncentrovanému výkonu zvereniek Maroša Kováčika však v stredu nemali nárok. "Vedeli sme, že je to nepríjemný súper. Dokázali zdolať Island a po novembrovom zápase u nás mali vyhlásenia, že doma s nami vyhrajú. Koncentrácia, ktorou sme vstúpili do zápasu, bola však na vysokej úrovni. Dievčatá predviedli excelentný výkon najmä na vlastnej polovici. Výsledok hovorí sám za seba. Je odrazom výbornej práce v obrane, ku ktorej sme pridali celkom úspešný útok," uviedol asistent trénera Kováčika Peter Jankovič.

Slovenky sa po prehre v Maďarsku dostali do situácie, v ktorej bolo víťazstvo v Portugalsku nevyhnutnosťou. Zverenky trénera Kováčika potvrdili ambície postúpiť na kontinentálny šampionát do Česka suverénnym výkonom. "Kvalita bola na našej strane a dievčatá tieto papierové predpoklady potvrdili aj na palubovke. Naše dievčatá ukázali, že sú na vyššej úrovni než hráčky Portugalska. Podali sme naozaj dobrý výkon. Vari 37 minút sme bránili ako keby nám išlo o život. Portugalčanky nevedeli nájsť spôsob ako skórovať. Za tri štvrtiny sme inkasovali iba 21 bodov čo je neuveriteľné číslo," pochválil Peter Jankovič defenzívnu prácu Sloveniek.

Práve na zápas v Portugalsku mohli tréneri počítať aj s jednozápasovou výpomocou Zuzany Žirkovej. Najlepšia slovenská basketbalistka minulého roka potvrdila svoje kvality a s 18-timi bodmi bola najlepšou strelkyňou slovenského tímu. "Zuza je kvalitná hráčka a dokazuje to v každom stretnutí. Bol vidieť rozdiel v jej hre a hre súperiek. Domáci tím možno ani nerátal, že prídeme s takouto hráčkou," poznamenal asistent trénera Peter Jankovič, ktorý zároveň dodal, že na reprezentačnú tému sa so Žirkovou tréneri ešte určite porozprávajú.

Zatiaľ čo Slovenky v Portugalsku potvrdili pozíciu favorita, maďarský tím v rovnakej pozícii neuspel na Islande. Maďarky bez naturalizovanej Alexandrie "Allie" Quigleyovej podľahli domácim 77:87. "Je to najväčšie prekvapenie možno v celej kvalifikácii. Ukázalo sa, že aj trpaslík vie prekvapiť veľkého favorita. Pre nás to však nič neznamená. My máme svoj cieľ a tým je víťazstvo v skupine. Priblížili sme sa postupu výrazným krokom. Treba to však potvrdiť ešte doma. Myslím si, že ak vyhráme doma nad Islandom, tak na 95-percent postúpime. Chceme však zdolať aj Maďarsko a postúpiť z prvého miesta," netají Peter Jankovič.

Slovenkám v priebežnej tabuľke E-skupiny patrí prvá priečka zásluhou lepšieho skóre. Kvalifikáciu uzavrú dvomi novembrovými zápasmi, keď v domácom prostredí privítajú Island a Maďarsko.

Priebežná tabuľka E-skupiny:
1. SLOVENSKO 4 3 1 256:197 7
2. Maďarsko 4 3 1 281:251 7
3. Island 4 1 3 248:289 5
4. Portugalsko 4 1 3 195:243 5

Zostávajúci program SR v kvalifikácii ME 2017:
19. novembra: Slovensko - Island
23. novembra: Slovensko - Maďarsko