Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Basketbalisti Interu si v pohári FIBA zmerajú sily s týmito súpermi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Úradujúci šampión Slovenskej basketbalovej ligy sa do pohárovej Európy vrátil po štvorročnej odmlke.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Basketbalisti Interu Bratislava spoznali svojich súperov v skupinovej fáze Európskeho pohára FIBA. Zverenci trénera Aramisa Nagliča si v A-skupine zmerajú sily s maďarským Pécsom, portugalským Lisabonom a holandským Leidenom.

Úradujúci šampión Slovenskej basketbalovej ligy sa do pohárovej Európy vrátil po štvorročnej odmlke. "Žlto-čierni" sa už v polovici septembra predstavili v prvom predkole Ligy majstrov, kde im však vystavil stopku švajčiarsky majster Fribourg Olympic. Napriek predčasnému koncu v súťaži, sa púť pohárovou Európou pre Inter neskončila. Klub totiž využil možnosť a záujem, aby sa predstavil v Európskom pohári FIBA, ktorý je v hierarchii súťaží pod Ligou majstrov.

Po kvalifikačných zápasoch v oboch súťažiach spoznalo družstvo z Pasienkov svojich súperov v A-skupine. Najprv sa stretne so zástupcom maďarského basketbalu – Pécs VSK-Veolia. Ten sa v pohárovej Európe predstaví premiérovo, v sezóne 2018/19 obsadil v tamojšej najvyššej súťaži tretie miesto.

Skúsenosti s medzinárodnou konfrontáciou má holandský klub ZZ Leiden. Podobne ako Pécs, aj ďalší súper Interu získal vo svojej najvyššej súťaži bronz. Okrem toho ide o aktuálneho víťaza Holandského pohára, v predchádzajúcom ročníku dokráčal v Európskom pohári FIBA do štvrťfinále, kde prehral s neskorším víťazom súťaže talianskym Sassari. Leiden prešiel kvalifikačným sitom, v dvojzápase zdolal bulharské Beroe.

Záverečným súperom je portugalský veľkoklub Benfica Lisabon. Finalista domácej súťaže si zahrá v Európskom pohári FIBA štvrtý rok za sebou. Do skupinovej fázy sa rovnako ako Inter, dostal cez neúspech v kvalifikácii Ligy majstrov, keď nestačil na čiernohorský Mornar Bar. "To všetko budú dobrí súperi. Pécs a tiež ostatné družstvá sú kluby, ktoré majú väčšie rozpočty ako my a aj drahších zahraničných hráčov. Myslím si, že sme v stredu ukázali chémiu a pomaly sa dávame dokopy. Budujeme niečo. Som toho názoru, že budeme maximálne motivovaní. Všetko to však bude ťažké, sú to totiž palubovky, kde sa ťažko vyhráva. Ak chceme prejsť cez skupinu, tak by sme mali vyhrať domáce zápasy. Nebude to ľahké, ale ideme to skúsiť,“ vyjadril sa k súperom tréner Interu Aramis Naglič.

Skupinová fáza sa hrá tradičným systémom doma-vonku, do ďalšej fázy postupujú družstvá na prvých dvoch miestach. Úvodné kolo je na programe 23. októbra. Pre "žlto-čiernych" je tento dátum výhodný, keďže si plánujú predohrať čo najväčší počet ligových stretnutí. "Zápasy nám pomôžu, aby sme sa dali dokopy a lepšie sa spoznali. Pracujeme detailne na útoku a na obrane, aby sme robili to, čo chceme. Budeme unavení, ale pripravení," dodal Naglič.

Program Interu Bratislava v A-skupine Európskeho pohára FIBA:

streda 23. októbra o 18.00 h: Inter Bratislava – Pécs VSK-Veolia
streda 30. októbra o 18.00 h: ZZ Leiden – Inter Bratislava
streda 6. novembra o 22.30 h: Benfica Lisabon – Inter Bratislava
utorok 12. novembra o 18.00 h: Pécs VSK-Veolia – Inter Bratislava
streda 20. novembra o 18.00 h: Inter Bratislava – ZZ Leiden
streda 27. novembra o 18.00 h: Inter Bratislava – Benfica Lisabon