Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Basketbal

Basketbalisti SR na úvod proti Belgičanom, Ihring: Veríme si

Na snímke tréner slovenských basketbalistov vpravo Aramis Naglić a vľavo jeho asistent Maroš Helmecy počas tréningu pred prvým zápasom kvalifikácie ME 2025 proti Belgicku 20. februára 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Cesta slovenskej mužskej basketbalovej reprezentácie v kvalifikácii C-skupiny ME 2025 odštartuje pred vypredanými a zrekonštruovanými Pasienkami vo štvrtok 22. februára o 18.00 h duelom s Belgickom.

Bratislava 21. februára (TASR) – Cesta slovenskej mužskej basketbalovej reprezentácie v kvalifikácii C-skupiny ME 2025 odštartuje pred vypredanými a zrekonštruovanými Pasienkami vo štvrtok 22. februára o 18.00 h duelom s Belgickom. Proti „levom“ si zverenci trénera Aramisa Nagliča veria, že v plnej sile a s podporou publika dosiahnu na prípadné veľmi kľúčové víťazstvo.

Žreb prisúdil Slovákom aj Španielsko a Lotyšsko. Keďže severská krajina je jeden zo spoluorganizátorov budúcoročného európskeho šampionátu, tak sú v hre len dve, namiesto troch postupových vstupeniek. O to väčšia dôležitosť pripadá na februárové duely v „céčku“. "Toto okno sa dá považovať za kľúčové. Zápas s Belgickom nám dáva šancu, ak by sme ho vyhrali, máme nádej. V prípade neúspechu to bude náročné. Ideme bojovať. Snívame o tom, že prejdeme cez skupinu. To by bolo niečo veľké a veľmi dobré. Sme v skupine smrti, kde nie sme určite favoriti, ale bez nejakého veľkého tlaku dúfam, že ukážeme to najlepšie, čo v nás je. Všetci sa chceme ukázať, že môžeme hrať proti takým tímom, ako sú Belgicko, Lotyšsko a Španielsko,“ povedal pre TASR tréner Slovenska.

Reprezentačný kouč má po dlhšom období k dispozícii to najlepšie, čo aktuálna situácia umožňuje. Z európskych paluboviek sa mu hlásili všetky opory, vrátane navrátilca do národných farieb, Mária Ihringa: "Cítim sa dobre, s chalanmi sa už poznáme dlhšie, preto som sa na návrat tešil. Bolo mi ľúto, že som vynechal letnú predkvalifikáciu. Sledoval som každý zápas, bol som veľmi rád za chalanov, že to vyšlo. Myslím si, že je to veľmi dobrý krok pre slovenský basketbal. Toto je už poriadna kvalifikácia, všetkým tímom na tom záleží a prídu s tými najlepšími hráčmi, ktorých majú. My tu máme každého, kto tu môže byť, kvalita tu teda je.“

Kvalifikačná misia, na ktorej konci by mohla byť vytúžená premiérová účasť medzi kontinentálnou elitou, štartuje proti dobre známemu súperovi. Slováci si zahrali s Belgickom pri vôbec prvej účasti v kvalifikácii na MS 2023, vtedy s „levmi“ prehrali 57:83 a 59:102. "Pozerali sme ich duely so Slovenskom, tiež na letnom turnaji v Turecku, ale tam bolo mladšie družstvo. Belgicko príde so silným tímom. Nie je to síce súpiska z letnej predkvalifikácie o postup na OH, ale majú energiu a intenzitu vo svojej hre. Majú hráčov z kvalitných klubov, stačí spomenúť Obasohana, ktorý robil veľké problémy svoju fyzickosťou. My nemáme takú váhu na pozícii rozohrávačov. Hrajú tvrdo, intenzívne, nebude ľahké nájsť cestu do koša. Sú tu hráči, ktorí fyzicky môžu odpovedať, takže musíme fungovať ako tím. Vieme, čo chceme robiť, čo môžeme od nich očakávať a pripravíme sa najlepšie, ako môžeme. Kľúčom bude trpezlivosť v útoku, kontrola doskoku, defenzívna tranzícia, odpovedať na intenzitu a fyzickosť Belgicka,“ vyhlásil Naglič.

Belgicko je pravidelným účastníkom majstrovstiev Európy, naposledy obsadilo 14. miesto v roku 2022, keď dokázalo prejsť cez skupinovú fázu, aby následne v osemfinále prehralo so Slovinskom. Týmto umiestnením zároveň dostalo šancu zabojovať v predkvalifikácii o účasť na tohtoročných OH, ale v náročnej skupine neuhrali ani jedno víťazstvo. "Belgicko hrá veľmi agresívne, 40 minút hrajú tvrdú hru a majú kvalitu na poste rozohrávača. My sme už dlhšie pokope, takže naša chémia sa zlepšuje a je na dobrej úrovni. Veríme si pred zápasmi,“ uviedol Ihring.

Na ceste za víťazstvom ich bude ťahať najvyššia návšteva na basketbale za uplynulé roky. Už v utorok hlásili vypredané, takže v Národnom basketbalovom centre bude približne 3200 divákov. "Vždy je lepšie hrať pred plnou halou. Teším sa a radujem sa z toho, že môžeme zaplniť Pasienky slovenským basketbalom,“ prezradil tréner Slovákov. Veľmi podobne to vidí aj Ihring: "Veľmi sa teším na zrekonštruovanú halu a na atmosféru. Verím, že nás budú podporovať a budú našim šiestym hráčom. Ďakujeme všetkým, ktorí prídu.

V Bratislave sa pripravuje 15 hráčov, realizačný tím vyberie na zápas dvanástku. Stretnutie odvysiela v priamom prenose športová televízia RTVS: Šport. Kvalifikácia ME 2025 sa odohrá systémom doma-vonku vo februári a novembri tohto roka a februári 2025. Na programe budú vždy dve stretnutia. Postup na záverečný turnaj si vybojujú zo 4-členných skupín tri najvyššie postavené tímy. Výnimkou budú skupiny, v ktorých sa nachádza spoluorganizátor ME 2025, z nich pôjdu ďalej len dvaja najlepší. Majstrovstvá Európy sa v roku 2025 (27. augusta – 14. septembra) uskutočnia vo fínskom Tampere, cyperskom Limassole, lotyšskej Rige a poľských Katoviciach.