Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Basketbal

Basketbalisti SR sú na štarte nového cyklu kvalifikácie ME

Na snímke uprostred tréner slovenských basketbalistov Aramis Naglić počas tréningu pred prvým zápasom kvalifikácie ME 2025 proti Belgicku 20. februára 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

V kvalifikácii o postup na budúcoročný šampionát odštartujú v C-skupine doma proti Belgicku (štvrtok 22. februára o 18.00 h) a vonku proti Lotyšsku (nedeľa 25. februára o 16.05 h).

Bratislava 20. februára (TASR) - Pred basketbalistami Slovenska je nový reprezentačný cyklus, prvýkrát v histórii sa pokúsia prebojovať na majstrovstvá Európy. V kvalifikácii o postup na budúcoročný šampionát odštartujú v C-skupine doma proti Belgicku (štvrtok 22. februára o 18.00 h) a vonku proti Lotyšsku (nedeľa 25. februára o 16.05 h).

Slováci si naposledy zahrali v "riadnej" kvalifikácii ME ešte v roku 2016, vtedy bojovali o postup na Eurobasket 2017. V nasledujúcich rokoch boli súčasťou predkvalifikácií, v lete sa im podarilo ako víťazovi I-skupiny vybojovať právo pobiť sa o premiérovú účasť na kontinentálnom šampionáte. "Sme tam, kde sme chceli byť. Sme medzi basketbalovou elitou. Je teraz na nás, aby sme sa ukázali v dobrom svetle. Ide o výbornú propagáciu slovenského basketbalu, lepšie to už nemôže byť. Sme v skupine smrti, kde nie sme určite favoriti, ale bez nejakého veľkého tlaku dúfam, že ukážeme to najlepšie, čo v nás je. Snívame, že prejdeme cez skupinu," uviedol pre TASR tréner Slovenska Aramis Naglič.

Oproti pôvodnej 17-člennej širšej nominácii sa v Bratislave hlásilo 15 hráčov, z rôznych dôvodov z kádra vypadli Dávid Novák a David Abrhám. Inak má reprezentačný kouč k dispozícii všetky opory – Šimona Krajčoviča, Vladimíra Brodzianskeho, Jakuba Mokráňa či Timoteja Malovca. Po zranení sa hlásil Mário Ihring, po roku a pol je späť naturalizovaný Američan Andre Jones. "V prvom rade, musím povedať, že čo ma najviac teší, je pozitívna atmosféra v reprezentácii. Chlapci sem prichádzajú s úsmevom, čo je veľmi dôležité. Je tu dobrá skupina hráčov, je tu to najlepšie, čo Slovensko momentálne má," zhodnotil káder reprezentačný kormidelník.

Nové tváre sú vo februárovom okne dve, obe pôsobia v Niké Slovenskej basketbalovej lige. Premiérové minúty medzi mužmi by mohli dostať Matej Siládi z Lučenca a Juraj Páleník z Komárna. "Zaujali svojimi výkonmi v slovenskej lige. Trochu ich sledujem, chcel som ich vidieť. Jasné, ešte nie sú kľúčoví hráči reprezentácie, ale treba rozmýšľať aj o budúcnosti," vyjadril sa Naglič na dresu potenciálnych debutantov.

Kvalifikačná misia odštartuje pre jeho zverencov doma (štvrtok 22. februára o 18.00 h) proti Belgicku. S týmto súperom sa jeho zverenci stretli v kvalifikácii MS 2023, vtedy prehrali 57:83 a 59:102. Na zrekonštruovaných Pasienkoch pôjde len o druhý oficiálny zápas a podľa všetkého bude Slovákov hnať za víťazstvom vypredané publikum. Konkrétne by malo ísť o približne 3200 divákov. "Vždy je lepšie hrať pred plnou halou. Teším sa a radujem sa z toho, že môžeme zaplniť Pasienky slovenským basketbalom."

Kvalifikácia ME 2025 sa odohrá systémom doma-vonku vo februári 2024, novembri 2024 a februári 2025. Na programe budú vždy dve stretnutia. Postup na záverečný turnaj si vybojujú zo 4-členných skupín tri najvyššie postavené tímy. Výnimkou budú skupiny, v ktorých sa nachádza spoluorganizátor ME 2025, z nich pôjdu ďalej len dvaja najlepší. Práve tento prípad sa týka slovenskej skupiny. "Kľúčom bude trpezlivosť v útoku, kontrola doskoku, defenzívna tranzícia, odpovedať na intenzitu a fyzickosť Belgicka," označil Naglič kľúčové aspekty prvého kvalifikačného stretnutia.

Majstrovstvá Európy sa v roku 2025 (27. augusta – 14. septembra) uskutočnia vo fínskom Tampere, cyperskom Limassole, lotyšskej Rige a poľských Katoviciach.





Širšia nominácia Slovenska na zápasy kvalifikácie ME s Belgickom (22. februára o 18.00 h, Bratislava) a Lotyšskom (25. februára o 16.05 h, Riga):

hráči: Matej Majerčák (NH Ostrava/ČR), Dalibor Hlivák, Michael Fusek (obaja Spišskí Rytieri), Samuel Volárik, Juraj Páleník (obaja BC Komárno), Jakub Mokráň (BK Opava/ČR), Matej Siládi (BKM Lučenec), Milan Szabó (Inter Bratislava), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Marek Doležaj (Keflavík IF/Isl.), Andre Jones (Dinamo Bukurešť/Rum.), Mário Ihring (Atomerőmű SE Paks/Maď.), Šimon Krajčovič (JobStairs GIESSEN 46ers/Nem.), Timotej Malovec (KK Mega MIS Belehrad/Srb.), Tomáš Pavelka (BC Šiauliai/Lit.)

realizačný tím: Aramis Naglič - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy, Zlatko Jovanovič - asistenti trénera, Michal Ondruš - generálny manažér, Miroslav Páleník – tímový manažér, Enriko Smák - kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič - lekár



Program Slovenska v C-skupine kvalifikácie ME 2025:

22. februára 2024, 18.00: Slovensko – Belgicko (Bratislava)

25. februára 2024, 16.05: Lotyšsko – Slovensko (Riga)

22. novembra 2024: Slovensko – Španielsko

25. novembra 2024: Španielsko – Slovensko

20. februára 2025: Belgicko – Slovensko

23. februára 2025: Slovensko – Lotyšsko