Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Basketbal

Basketbalista Nowitzki sa so slzami v očiach lúčil s reprezentáciou

Na snímke nemecký reprezentant Dirk Nowitzki sa lúči s divákmi po prehre v B-skupine ME basketbalistov Nemecko - Španielsko 76:77 v Berlíne 10. septembra 2015. Foto: TASR/AP

V drese Nemecka odohral posledný zápas. Takmer 14.000 fanúšikov neodradila prehra so Španielskom. Rozlúčili sa s ním potleskom.

Berlín 11. septembra (TASR) - Nemeckí basketbalisti po štvrtkovej tesnej prehre so Španielskom nepostúpili do osemfinále na európskom šampionáte (EuroBasket 2015). Takmer 14.000 fanúšikov vo vypredanej Berlin Aréne napriek tomu odmenilo mužstvo potleskom. Najväčší aplauz zožal líder tímu Dirk Nowitzki, pre ktorého to bol podľa všetkého posledný zápas v národnom tíme.

Tridsaťsedemročný podkošový hráč už pred šampionátom avizoval, že po turnaji chystá rozlúčku s reprezentáciou. Po dvojbodovej prehre so Španielskom a následných ováciách sa neudržal a so slzami v očiach ďakoval fanúšikom za podporu. "Ďakujem za podporu a za skvelý týždeň, ktorí sme tu prežili. Na tento moment nikdy nezabudnem. Vždy bola pre mňa česť reprezentovať," povedal Nowitzki do mikrofónu priamo na palubovke.

Deň po zápase pripustil, že určitá šanca na to, aby opäť obliekol najcenejší dres, ešte existuje. "Počul som, že Nemecko možno dostane divokú kartu na kvalifikačný turnaj. V tom prípade by sme mali šancu zabojovať o účasť na olympiáde. A pritom určite nechcem chýbať," dodal.

Nowitzki sa v priebehu týždňa stal druhým najúspešnejším strelcom v histórii ME, keď pred ním v poradí je už len legendárny Grék Nikos Galis. V zámorskej NBA, kde pôsobí v drese Dallasu Mavericks, je s 28.119 bodmi historicky najlepším Európanom.