Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Aktivita na bratislavskom rezidenčnom trhu v prvom štvrťroku rástla

Ilustračné foto Foto: Martina Šimkovičová

Výstavba a predaj nových bytov v Bratislave naďalej stúpa. Potvrdil to prieskum trhu rezidenčných nehnuteľností v hlavnom meste SR za prvé tri mesiace tohto roka.

Bratislava 9. apríla (TASR) – Výstavba a predaj nových bytov v Bratislave naďalej stúpa. Potvrdil to prieskum trhu rezidenčných nehnuteľností v hlavnom meste SR za prvé tri mesiace tohto roka, ktorý uskutočnila realitná kancelária Lexxus. Ponuka sa rozšírila o 543 bytov v šiestich rezidenčných projektoch.

Z tohto počtu nových bytov sa už v prvom štvrťroku predalo 153. Najvýraznejšie sa na tom podieľali projekty Nobelova, Miletičova 60 a Rezidencia Blumentál. Dokončenie výstavby sa vo väčšine týchto projektov očakáva v roku 2016.

"Developeri zareagovali na požiadavky trhu zo strany dopytu a v celkovej ponuke rezidenčných projektov sa objavili prevažne dvoj- a trojizbové byty. Päťizbové byty predstavujú obmedzenú ponuku a v niektorých mestských častiach sa ani v štruktúre nových bytových domov neobjavili," uviedol analytik spoločnosti Michal Zajíček.

Ponuka novostavieb zahŕňa aktuálne 2806 voľných bytov, pričom 581 z nich je pripravených k okamžitému nasťahovaniu sa. Necelé tri štvrtiny bytov tak budú v tomto a nasledujúcom roku ešte podliehať určitej fáze výstavby.

Okrem ponuky rástol začiatkom roka aj dopyt. Celkovo stúpol počet predaných bytov v developerskych projektoch oproti koncu vlaňajška o 21 %, čo podľa Zajíčka nasvedčuje zvýšenej aktivite rezidenčného trhu nehnuteľností v Bratislave. Nového majiteľa získalo v prvom kvartáli spolu 906 bytov v 83 projektoch.

Predaj bytov najviac zarezonoval v druhom bratislavskom okrese (Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice), ktorý zaznamenal 254 predaných bytov. Nasledovali tretí okres (Nové Mesto, Rača, Vajnory) so 198 predanými bytmi, štvrtý (Karlova Ves, Dúbravka, Lamač, Devín, Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica) so 178 a piaty okres (Petržalka, Jarovce, Rusovce, Čunovo), kde sa predalo 151 bytov. Najmenej nových bytov, 125, si ľudia kúpili v Starom Meste.

Aj napriek rastúcemu dopytu sa priemerná cena novostavieb zvýšila len nepatrne na 1825 eur za štvorcový meter (m2) bez dane z pridanej hodnoty. Hlavný vplyv na ňu majú ceny nových bytov v Starom Meste, ktoré dosahujú takmer 2500 eur za m2. Ostatné bratislavské časti si držia priemernú cenu v rozpätí od 1600 do 1700 eur.

"Prvý kvartál roka 2015 odhaľuje okrem rastu na strane dopytu a ponuky aj záujemcov, ktorí sú čoraz ochotnejší pristupovať ku kúpe nehnuteľnosti v akejkoľvek fáze rozostavanosti projektu, prípadne ku kúpe bytu z papiera, čo môže byť dôležitým motívom budúcich investícií developerov," zhodnotil Zajíček.