Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislavská integrovaná doprava sa do poslednej chvíle menila

Na snímke cestovný lístok na päť zón z automatu na cestovné lístky pre Bratislavskú integrovanú dopravu, 4. novembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR

Pre väčšiu informovanosť verejnosti BID zriadila web www.idsbk.sk a tiež infolinku 0948 102 102.

Bratislava 4. novembra (TASR) – To, že sa tretia etapa Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) spustila bez toho, aby jej predchádzala dlhšia informačná kampaň, bol dôsledok rozhodnutí zastupiteľstva hlavného mesta SR a Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda predstavenstva a. s. Bratislavská integrovaná doprava (BID) Marian Rovenský. Poukázal na to, že v súvislosti s rozhodnutím zastupiteľstiev o dodatočných zľavách pre vybrané skupiny obyvateľov sa museli mesiac pred spustením urobiť v pripravenom systéme zmeny.

Rovenský pripomenul, že rozšírenie IDS BK je naviazané na čerpanie eurofondov, pričom hlavné aktivity v rámci tohto projektu mali byť ukončené do konca októbra. "Keďže programové obdobie nám končí koncom roku, aj z komunikácie s riadiacim orgánom nám vyplynulo, že rozšírenie integrovanej dopravy musíme spustiť od začiatku novembra," uviedol Rovenský. To, že BID musela do pripraveného a vyladeného systému dodať zmeny a nové prepravné podmienky odsúhlasiť so všetkými prepravcami, spôsobilo podľa jeho slov to, že začiatok rozšírenia integrovanej dopravy mohla BID ohlásiť a informačnú kampaň začať až minulý týždeň, v stredu 28. októbra. "Celá infraštruktúra bola pripravená k dátumu 1. novembra, ak by sme to mali posúvať, riešili by sme nekonečné množstvo otázok, čomu sme sa chceli vyhnúť," povedal Rovenský.

Pripomenul, že BID pre informovanosť verejnosti zriadila web www.idsbk.sk a tiež infolinku 0948 102 102. "Na infolinke sme zatiaľ odpovedali približne na 500 otázok, asi 100 podnetov sme vybavili prostredníctvom webu," informoval Rovenský. Najviac otázok smeruje k novému systému cestovania, rozdelenia zón a vybavenie SeniorPasov. "Aj touto cestou chceme pripomenúť, že do 31. decembra platí prechodné obdobie, počas ktorého si možno vybaviť bezkontaktnú čipovú kartu, na základe ktorej môžu obyvatelia Bratislavského kraja - ŤZP ŤZP-S občania, darcovia krvi – držitelia Diamantovej Jánskeho plakety, protikomunistickí odbojári a politickí väzni - cestovať s 90-percentnou zľavou na predplatený cestovný lístok. Seniori nad 70 rokov si v tomto prechodnom období môžu vybaviť SeniorPasy, ktoré ich oprávňujú cestovať zadarmo," spresnil. Do konca decembra platí prechodné obdobie bezplatnej prepravy pre tieto skupiny cestujúcich.

Rovenský sa tiež vyjadril ku kritike a otázke, prečo si musia seniori vôbec vybavovať SeniporPasy. "Nejde o šikanu, prepravca musí mať zmluvu s cestujúcim, v tomto prípade práve na základe vybavenia si bezkontaktnej čipovej karty a SeniorPasu," vysvetlil.

Podľa neho v súčasnosti základná infraštruktúra funguje. "V prvých dňoch sme museli len operatívne riešiť menšie softvérové problémy určitých častí systému, momentálne však nemáme informáciu o tom, že by niečo nefungovalo," uviedol Rovenský.

Riaditeľka odboru dopravnej integrácie BID Zuzana Horčíková informovala, že k utorku (3.11.) už boli na nový systém pripravené všetky automaty vydávajúce lístky v Bratislave. Vo vozidlách Slovak Lines sa dopĺňajú označovače, od štvrtka (5.11.) by malo byť maximálne deväť vozidiel Slovak Lines, ktoré označovače mať nebudú. "Požiadali sme prepravcu, aby tieto vozidlá nasadzoval na málo frekventované spoje," uviedla Horčíková. Označovače lístkov IDS BK by mali pribudnúť aj na železničných staniciach v kraji, malo by ich byť 60.