Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bitka pri Lamači opäť pripomenie históriu prusko-rakúskej vojny

Lamač, archívna snímka. Foto: lamac.sk

Záverečný stret prusko-rakúskej vojny v roku 1866 vysvetlia prostredníctvom rekonštrukcie historickej bitky.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Bratislavská mestská časť Lamač si počas druhého októbrového víkendu (11. - 13. 10.) pripomenie 153. výročie Bitky pri Lamači. Záverečný stret prusko-rakúskej vojny v roku 1866 vysvetlia prostredníctvom rekonštrukcie historickej bitky. Informuje o tom mestská časť na svojom webe.

"V rekonštrukcii budú predstavené odlišnosti výstroja a výzbroje i techniky a taktiky armád zúčastnených vo vojne. Vzdáme tiež úctu padlým pri obrane Bratislavy," informuje mestská časť.

Bitka pri Lamači sa odohrala 22. júla 1866. Bojové stretnutie pri Bratislave nepatrilo medzi veľké bitky prusko-rakúskej vojny, ale bolo najväčším ozbrojeným konfliktom počas tejto vojny na území dnešného Slovenska. V bitke padlo približne 600 vojakov rakúskeho cisára a asi 100 Prusov. Útok Prusov na rakúske vojská, ktoré pred Bratislavou vytvorili obranný val, sa začal v ranných hodinách silnou delostreleckou paľbou na Dúbravku a Lamač. Medzitým sa ďalšie oddiely pokúsili o obchvat rakúskych obranných línií cez Kamzík. Pred rozhodujúcim útokom Prusov zachránil Bratislavu začiatok prímeria uzatvoreného v Mikulove.