Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislava bude hostiť najlepších mladých chemikov z celého sveta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prvý ročník Medzinárodnej chemickej olympiády sa uskutočnil v Prahe v roku 1968.

Bratislava 13. júla (TASR) - Medzinárodná chemická olympiáda sa po 50 rokoch vracia do krajín, v ktorých vznikla vznikla. Prvý ročník olympiády, v ktorej súťažia študenti stredných škôl zo 76 krajín sveta, usporiadala vtedajšia Československá socialistická republika. Aktuálny ročník, ktorý sa začne 20. júla, organizuje spoločne Slovensko a Česko, informoval Martin Putala z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Krajiny z celého sveta vysielajú maximálne štyroch študentov, ktorí súťažia v oblasti teoretických aj praktických vedomostí v oblasti chémie. Študenti si počas súťaže preveria vedomosti nielen z teórie, ale aj svoje praktické zručnosti. "Cieľom olympiády je podporiť záujem mladých ľudí o chémiu kreatívnym riešením rôznych teoretických aj praktických úloh," vysvetlil Putala. Jubilejný ročník olympiády organizuje v spolupráci s Univerzitou Komenského v Bratislave aj Vysoká škola chemicko–technologická v Prahe.

Prvý ročník Medzinárodnej chemickej olympiády sa uskutočnil v Prahe v roku 1968. Na olympiáde sa spočiatku zúčastňovali len krajiny východného bloku, postupne počet účastníckych krajín rástol. Bratislava súťaž hosťuje tretíkrát. Olympiáda sa tu konala v rokoch 1977 a 1985. "Od začiatku sa na úrovni ministerstiev krajín tzv. východného bloku presadzovalo, aby sa medzinárodné chemické olympiády organizovali len v krajinách socialistického tábora," povedal Anton Sirota, ktorý stál pri vzniku súťaže. Pripomenul, že túto zásadu nedodržalo už Rumunsko, ktoré v roku 1974 pozvalo na olympiádu aj Švédsko a Juhosláviu. "V ďalších rokoch potom pribúdali 'západné' krajiny a tento trend sa už ovplyvniť nepodarilo," dodal.

"Možnosť organizovať Medzinárodnú chemickú olympiádu je veľké privilégium. Predchádzajúci ročník sa v Thajsku konali ceremoniály pod záštitou kráľovskej rodiny. Nad nasledujúcim ročníkom, ktorý bude v Paríži, prevzal záštitu nositeľ Nobelovej ceny za chémiu Jean Marie Lehn," uviedol Karel Melzoch, rektor Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe. Záštitu nad olympiádou prevzal český minister školstva, mládeže a telovýchovy Robert Plaga a slovenská ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová, primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a Český olympijský výbor. Olympiádu, ktorej rozpočet presahuje 1,9 milióna eur, finančne podporili najmä ministerstvá školstva oboch krajín.