Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Bratislava oslávi v piatok spolu s Francúzmi ich štátny sviatok

Pohľad na Eiffelovu vežu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Večerný program sa bude niesť v znamení hudby a tanca.

Bratislava 13. júla (TASR) - Francúzsky deň, kultúrne podujatie, ktorým Veľvyslanectvo Francúzskej republiky na Slovensku oslavuje spoločne s obyvateľmi Bratislavy a jej návštevníkmi francúzsky štátny sviatok Deň dobytia Bastily (14.7.), sa v tomto roku 2018 uskutoční v piatok na Hlavnom námestí.

Oslavy Dňa dobytia Bastily organizuje francúzske veľvyslanectvo v hlavnom meste Slovenska od roku 2011. "Návštevníci sa budú môcť poprechádzať po Francúzskej dedine," uvádza portál Francúzskeho inštitútu na Slovensku. Dvadsať stánkov ponúkne francúzske aj lokálne výrobky. Na svoje si prídu aj milovníci francúzskeho jazyka, kvalitnej kozmetiky z Francúzska, cestovania či francúzskych áut.

Francúzsky inštitút na Slovensku otvorí pre návštevníkov podujatia svoje brány. V rámci Dňa otvorených dverí nebudú chýbať umelecké dielne, jazykové hry vo francúzštine, hľadanie pokladu v mediatéke či tanečné vystúpenie afro tancov Denisy Mrvovej.

Večerný program sa bude niesť v znamení hudby a tanca. Predstavia sa tohtoroční víťazi speváckej súťaže Spievam po francúzsky i speváčka Lucia Bujnová, ktorá zaspieva francúzsku klasiku i novšie hity.

Organizátormi Francúzskeho dňa je aj Francúzsko-obchodná komora s podporou bratislavského magistrátu, MsČ Staré Mesto, Bratislavského kultúrneho a informačného strediska a ďalších partnerov.

Charakteristickými znakmi osláv Dňa dobytia Bastily vo Francúzsku sú vojenská prehliadka, ohňostroje, bály, bankety, pikniky a ľudová veselica.

Od začiatku slávenia sviatku vo Francúzsku sa kládol dôraz na vlastenectvo a jeho vojenský charakter. Aby sa podčiarklo, že Francúzsko sa pozviechalo z porážky pruskými vojskami v roku 1870.

Štátny sviatok Francúzskej republiky je pripomienkou dobytia Bastily 14. júla 1789. Znamenalo začiatok francúzskej revolúcie.

Štrnásty júl sa oslavoval ako sviatok od roku 1790, ale v ďalších rokoch sa vtedajší vládcovia nevedeli dohodnúť, ktorý z dní sa má sláviť. Až v roku 1880 senát schválil návrh zákona Benjamina Raspaila, ktorým bol 14. júl vyhlásený za štátny sviatok.