Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislava plánuje vyhlásiť tender na sanáciu nad Devínskou cestou

Devínska cesta. Foto: TASR/Martin Baumann

Začatie sanačných prác je závislé od ukončenia súťaže a od priaznivých klimatických podmienok.

Bratislava 11. januára (TASR) – Hlavné mesto plánuje v januári vyhlásiť verejné obstarávanie na sanáciu zosuvu nad Devínskou cestou v Bratislave, ku ktorému došlo v apríli 2017. Začatie sanačných prác je závislé od ukončenia súťaže a od priaznivých klimatických podmienok. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

"Predpokladaná hodnota zákazky na sanáciu svahu sa odhaduje na 360.000 eur. Inžinierskogeologický prieskum preukázal, že skalný odrez dosahuje dĺžku 185 metrov a je v celom rozsahu nestabilný," priblížila hovorkyňa. Konštrukčné riešenie zabezpečenia svahu má pozostávať z niekoľkých etáp. Magistrát chce zároveň vysúťažiť odborný geologický dohľad.

Hlavné mesto ešte minulý rok avizovalo, že pri zabezpečení sanácie časti svahu nad Devínskou cestou požiada o pomoc a spoluprácu ministerstvo životného prostredia. Hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák pre TASR spresnil, že v súčasnosti je žiadosť podaná na Environmentálnom fonde a kontroluje sa jej formálna stránka, čo je prvý krok.

Veľké kusy skál sa zrútili zo svahu nad Devínskou cestou 5. apríla 2017. Následne primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na zasadnutí krízového štábu vyhlásil mimoriadnu situáciu. Tá umožnila požiadať o prostriedky z Envirofondu na sanáciu svahovej deformácie.

Na tejto ceste nejde o prvý zosuv. V septembri 2014 sa zosunula zemina a blato do priestoru medzi ulicou Nad Sihoťou a Devínskou cestou. Dĺžka zosuvu bola vtedy 15 metrov. Práce na sanácii sa začali 4. apríla 2016 a ukončili ich 24. augusta toho istého roku. Náklady dosiahli takmer 134.000 eur, z čoho viac ako 100.000 eur išlo z Environmentálneho fondu, zvyšok zaplatilo mesto zo svojho rozpočtu.