Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Primátor Bratislavy víta iniciatívu za ochranu povodia Vydrice

Archívna snímka, Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Michal Svítok

Nesrovnal navrhol predkladateľom petície možnosť osobne sa prejsť územím navrhovanej prírodnej rezervácie, v akom je stave.

Bratislava 15. septembra (TASR) – Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorý chce svoj post obhájiť aj v novembrových komunálnych voľbách, víta iniciatívu, ktorá má pomôcť povodiu Vydrice v Malých Karpatoch udržať svoj prírodný chránený charakter. Reagoval tak na petíciu za vyhlásenie prírodnej rezervácie Pramene Vydrice.

"Primátor prijal zástupcov iniciatívy Chráňme povodie Vydrice, ktorí v auguste podali na hlavné mesto petíciu a žiadajú súhlas primátora Bratislavy s vyhlásením prírodnej rezervácie Pramene Vydrice," uviedlo pre TASR hlavné mesto. Petičný výbor i podpísaní ľudia žiadajú v petícii o súhlas aj bratislavských mestských poslancov. Nesrovnal navrhol predkladateľom petície možnosť osobne sa prejsť územím navrhovanej prírodnej rezervácie, v akom je stave. Zároveň ich upozornil na postup pri vybavovaní petícií v podmienkach samosprávy, s ktorými treba rátať pred samotným predložením petície primátorom na rokovanie mestského zastupiteľstva.

"Bratislava ako tretie najzelenšie mesto nemôže dopustiť, aby sa lesy stávali hospodárskou plantážou, naopak, majú byť rekreačným miestom na odpočinok pre všetkých. Preto sa stretávam i vediem intenzívny dialóg s ministrami pôdohospodárstva, ako aj životného prostredia, a presadzujem zvýšenie ochrany mestských lesov aj lesov v okolí Bratislavy," povedal primátor.

Rezerváciu navrhujú aktivisti realizovať na hornom toku riečky Vydrice vyhlásením piateho stupňa ochrany. "Podmienkou je zachovanie úplného voľného pohybu všetkých návštevníkov a všetkého rekreačného vybavenia. V rezervácii nebude možná ťažba dreva a poľovníctvo," uvádzajú v petícii.

Odôvodňujú to tým, že bratislavským lesoparkom preteká riečka Vydrica, ktorá si ako jedna z mála tokov zachovala prirodzené koryto a pôvodnú morfológiu v podobe meandrov, ako aj spoločenstvá rastlín a živočíchov typických pre nivy. Na jej toku sa nachádzajú tri územia európskeho významu chránené v sústave Natura 2000 a je jednou z mála lokalít výskytu raka riavového na Slovensku. V povodí je možné nájsť aj ďalšie vzácne živočíchy, ako sú salamandra škvrnitá, fúzač alpský, kováčik fialový či vtáky tesár čierny, ďateľ prostredný, bocian čierny či myšiak lesný.