Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

Bratislavské Staré Mesto má novú miestnu poslankyňu A. Čiernikovú

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

V poslaneckom pléne zaujme uvoľnené miesto po zosnulom poslancovi Viktorovi Muránskom (SaS).

Bratislava 18. septembra (TASR) – Bratislavské Staré Mesto má novú miestnu poslankyňu. Prevzatím osvedčenia o zvolení za poslankyňu, zložením sľubu a svojím podpisom sa ňou na utorňajšom rokovaní staromestského miestneho zastupiteľstva stala Andrea Čierniková. V poslaneckom pléne tak zaujme uvoľnené miesto po zosnulom poslancovi Viktorovi Muránskom (SaS).

"Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem riadne plniť svoje povinnosti, ochraňovať záujmy mestskej časti, dodržiavať Ústavu SR, ústavné zákony, zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy a pri výkone svojej funkcie poslanca miestneho zastupiteľstva ich budem uplatňovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia," prisľúbila Čierniková.

Nová poslankyňa sa na vlastnú žiadosť stala zároveň členkou miestnej komisie pre dopravu, manažment verejnej správy a verejný poriadok. Členom miestnej komisie pre územné plánovanie, miestny rozvoj a životné prostredie sa stal poslanec Miloš Domorák (SaS). Obaja poslanci tak doplnili chýbajúceho člena v danej komisii, ktoré sa uvoľnilo úmrtím poslanca Muránskeho. Ten bol zároveň aj členom miestnej rady, zastupiteľstvo v utorok schválilo za siedmeho člena rady poslankyňu Vieru Satinskú (OKS).

Poslanec Viktor Muránsky zomrel v sobotu (8.9.) Podľa mestskej časti patril k najaktívnejším staromestským poslancom. Okrem iného stál napríklad aj za petíciou za zriadenie minibusovej linky pre obyvateľov lokality Machnáč.

Jeho úmrtím zanikol mandát miestneho poslanca. Pri obsadzovaní uvoľneného miesta sa mestská časť riadi zákonom o podmienkach výkonu volebného práva. Podľa neho ako náhradník nastupuje kandidát, ktorý získal v uplynulých komunálnych voľbách získal v danom obvode najvyšší počet platných hlasov. Ním mal byť Oliver Andrásy, ktorý sa svojho práva 11. septembra vzdal. Novou poslankyňou by sa tak stala ďalšia kandidátka v poradí, ktorá v predmetnom volebnom obvode získala druhý najvyšší počet platných hlasov. Bola kandidátkou rovnakej koalície ako zosnulý poslanec Muránsky, teda koalície KDH, Most-Híd, SaS, OĽaNO