Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Bratislava

V bratislavskom Novom Meste pribudne nová škôlka na Teplickej ulici

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Romana Buganová

Samospráva na jej výstavbu získala nenávratný finančný príspevok z eurofondov, s prácami by sa po dvoch rokoch príprav malo začať na jeseň.

Bratislava 17. mája (TASR) – V bratislavskom Novom Meste pribudne nová materská škola. Vzniknúť má na Teplickej ulici, čím sa kapacita škôlok v pôsobnosti mestskej časti zvýši o 100 miest. Samospráva na jej výstavbu získala nenávratný finančný príspevok z eurofondov, s prácami by sa po dvoch rokoch príprav malo začať na jeseň.

"Stavebné povolenie máme platné. Momentálne pripravujeme podklady pre uzatvorenie zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z operačného programu IROP a pripravujeme súťažné podklady pre verejné obstarávanie na firmu, ktorá postaví škôlku," uviedol pre TASR novomestský starosta Rudolf Kusý.

Presné náklady na výstavbu budú známe po skončení verejného obstarávania, hodnota zákazky sa odhaduje na 950.000 eur. Z externých zdrojov pôjde 635.000 eur, zvyšnú sumu zaplatí mestská časť. "Peniaze sú vyčlenené v rozpočte na rok 2018, ako aj v rámci programového rozpočtu na rok 2019," doplnil Kusý.

Od verejného obstarávania bude závisieť aj termín začiatku prác, počíta sa s jeseňou. Podľa predbežných odhadov by sa nová škôlka mala otvoriť k školskému roku 2019/20. "Využijeme najmodernejšie technológie, aby škôlka spĺňala prísne kritériá na energetickú hospodárnosť budov na úrovni A0. Aj pri výstavbe tejto škôlky sa snažíme efektívne hospodáriť s vodou, preto sa dažďová voda bude zhromažďovať v zberných nádobách a používať na zavlažovanie," podotkol Kusý.

Mestská časť má v správe 13 materských škôl s kapacitou 1155 miest. Ich kapacitu každoročne zvyšuje budovaním nových škôlok alebo rozširovaním kapacity už existujúcich škôlok. V súčasnosti má samospráva rozpracované projekty na otvorenie nových materských škôl na Vihorlatskej ulici a pri škole Za kasárňou.