Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

Činnosť novomestského zastupiteľstva bude pre verejnosť prístupnejšia

Na archívnej snímke starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Rudolf Kusý. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Bratislavská mestská časť Nové Mesto totiž spustila projekt elektronického miestneho zastupiteľstva.


Bratislava 2. novembra (TASR) - Práca poslancov miestneho zastupiteľstva v bratislavskom Novom Meste bude pre verejnosť prehľadnejšia a prístupnejšia. Mestská časť totiž spustila projekt elektronického miestneho zastupiteľstva, vďaka čomu ľudia nájdu na jednom mieste materiály predložené na rokovanie poslancov, detailný prehľad o tom, ako kto hlasoval, či prijaté uznesenia. "Významne to zjednoduší orientáciu v tejto agende, ako aj jej kontrolu zo strany verejnosti," tvrdí starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Občan získa podrobný prehľad o práci jednotlivých miestnych poslancov na stránke banm.zastupitelstvo.eu. "Po kliknutí na meno vybraného člena zastupiteľstva sa dozvie, aká je jeho účasť na rokovaniach či ako hlasoval o jednotlivých materiáloch," priblížil pre TASR hovorca novomestského starostu Marek Tettinger.

Na uvedenej webovej stránke nájde verejnosť aj pozvánky na zastupiteľstvá, ako aj archív starších materiálov, rokovaní či prehľad hlasovaní a register schválených uznesení z tohto volebného obdobia. "Kto má záujem prezrieť si detailné informácie o niektorom z predchádzajúcich rokovaní miestneho zastupiteľstva, na stránke nájde kompletný nezostrihaný videoarchív, ale aj stenografické záznamy," podotkol Tettinger. Súčasťou digitálneho zastupiteľstva je aj kompletný register prijatých právnych noriem – všeobecne záväzných nariadení.

Prednosta novomestského miestneho úradu Ľubomír Baník konštatoval, že pre samosprávu prináša digitálne zastupiteľstvo aj úsporu finančných prostriedkov. "Keďže časť agendy už nebude nutné tlačiť a spracovávať v papierovej podobe," tvrdí.

Práca poslancov je prehľadnejšia a prístupnejšia pre širokú verejnosť aj v prípade bratislavského mestského zastupiteľstva. Hlavné mesto začalo s pilotnou verziou digitálneho zastupiteľstva ešte v júni a od septembra môžu Bratislavčania na webovej stránke zastupitelstvo.bratislava.sk naplno sledovať účasť a hlasovanie jednotlivých mestských poslancov na rokovaniach, ale aj pozvánky, materiály či uznesenia zastupiteľstva.